Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd wijkt uit met structurele schade

Delta LloydOp dinsdag 27 januari 2009 moest Team Delta Lloyd, varende in vierde positie, uitwijken met structurele schade. Tijdens een routineronde ontdekte David Pella (ESP) een barst in het boegspant, die de boot stevigheid verleent. Bovendien vertoont de boeg delaminatie. Op dat moment stond er 30 knopen wind bij metershoge golven. Een paar uur eerder begon het grootzeil opnieuw te scheuren. Dit alles resulteerde in de onvermijdelijke beslissing om een haven op te zoeken. Over 5 uur hoopt Team Delta Lloyd Keelung City in het noordoosten van Taiwan aan te doen.

“We zijn uiteraard zeer teleurgesteld. We hadden echt onze zinnen op deze etappe gezet, maar Chuny neemt terecht geen enkel risico met betrekking tot de veiligheid van de bemanning”, lichtte mediaman Sander Pluijm vanaf de Delta Lloyd toe. “Toen we het ontdekten, hadden we de stormfok opstaan en het grootzeil driemaal gereefd. Zeker met het oog op de extreme kou in de buurt van Qingdao, was het onverantwoord om door te varen. De kustwacht is direct ingelicht en de noodprocedure is in werking gesteld.” De bemanning heeft zich tot nadere inspectie niet teruggetrokken uit de race. Er is ook geen direct gevaar, maar gezien de ruige en straks winterse omstandigheden is het te riskant om verder te gaan.

Pluijm: “Vanwege het delamineren, wordt er water opgezogen. Daardoor wordt de boeg zachter en kan die door de harde klappen op de golven kapot slaan. Dat is nu het grootste risico.” Daarom is het voorste compartiment van de boot met een waterdichte deur afgesloten. “En we hebben voor de zekerheid de pompen klaargelegd. We zullen dus niet zinken”, aldus Pluijm.

De zware condities in deze vierde etappe eisen hun tol. Eerder bleef Telefonica Black al achter bij de Filippijnen en ook de Green Dragons kampt met structurele schade. Ericsson 3 week vandaag met soortgelijke problemen als de Delta Lloyd naar Keelong City uit. “Daar zullen wij gaan vaststellen wat er verder moet gebeuren”, besluit Pluijm.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: