Op 5 april start de Transat BPE 2009

LuisinaIn de aanloop van 5 april zal menig Frans solozeilerhart sneller gaan kloppen. Dan start immers de 5e Transat BPE, voorheen bekend als de Trophée BPE, een tweejaarlijks evenement. Toen deze wedstrijd in 2001 werd gelanceerd werd hij nog doublehanded gevaren, tussen Saint-Nazaire en Dakar met tussenstop in Porto Santo. Sinds 2005 is het de eerste trans-Atlantische zeilwedstrijd die wordt gevaren in de eenheidsklasse Figaro-Bénéteau, solo en zonder tussenstops.

Deze trans-Atlantische solozeilwedstrijd wordt dus gestreden met gelijke wapens, de Figaro Bénéteau II. Een strijd over 3436 zeemijlen. Men start op het Franse eiland Bell-Ile-en-Mer en finisht in Marie Galante op Guadeloupe. Daartussen enkel den Atlantiek, zonder ook maar één merkteken. Deze editie zal voor het eerst voorafgegaan worden door een proloog tussen Concarneau en Belle-Ile-en-Mer, over een afstand van 43 zeemijlen. Deze zal plaatshebben op de dag dat het wedstrijddorp opengaat, zaterdag 28 maart.

Editie 2007 werd gewonnen door Nicolas Troussel aan boord van Financo, die aan een gemiddelde snelheid van 6,68 knopen welgeteld 21 dagen, 9 uren, 11 minuten en 45 seconden nodig had om de oversteek te maken. Minder dan een uurtje later finishte nummer 2, Thomas Rouxel op Défi Mousquetaires. De eerste 10 arriveerden allemaal binnen de 24 uren. Ook nu weer zijn de boten identiek en liggen de gemiddelde snelheden heel dicht bij elkaar, zodat ieder foutje genadeloos zal worden afgestraft.

Op dit moment zijn er al 12 solisten ingeschreven en daar is al schoon volk bij:
- Thierry Chabagny – Suzuki Automobiles
- Eric Drouglazet – Luisina
- François Gabart – Espoir Region Bretagne
- Adrien Hardy – Agir Recouvrement
- Isabelle Joschke – Synergie
- Yannig Livory – Cint 56
- Gildas Morvan – Cercle Vert
- Laurent Pellecuer – NC
- Erwan Tabarly – Athema
- Louis-Maurice Tannyères – Nanni Diesel
- Armel Tripon – Gedimat
- Gérald Véniard – Macif

Een korte impressie van de vorige editie kan je op volgend filmpje bekijken.

www.transatbpe.com
Foto: B. Stichelbaut

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: