Volvo Ocean Race: Telefonica Blue wint zwaarste etappe ooit

Telefonica BlueTelefonica Blue met schipper Bouwe Bekking heeft de 4e etappe in de Volvo Ocean Race overleefd en gewonnen. Deze morgen overschreed het Spaanse team om 07u00 GMT de finishlijn in het Chinese Olympische Qingdao. Na een etappe horibilis hadden de weergoden nog een laatste beproeving voor de leiders in petto. Je zag geen hand voor de ogen in een verschrikkelijke mist die op de middag lokale tijd was komen aanwaaien.

Deze 4e etappe stond met stip genoteerd als misschien wel de zwaarste uit de ganse wedstrijd. Het is uiteindelijk de zwaarste gebleken uit de ganse Volvo Ocean Race geschiedenis. In de Zuidelijke Chinese Zee werd de vloot overvallen door een zware storm, met constante windsnelheden boven de 40 knopen op de neus. Windvlagen tot ruim 60 knopen en monstergolven richtten een ware ravage aan onder de 7 deelnemers.

Giekbreuk Puma - kapotte boeg Telef. BlueGiekbreuk Puma - kapotte boeg Telef. BlueGebroken voorstag en averij aan de boegsectie bij Green Dragon, gebroken giek bij Puma, Telefonica Black scheuren in de romp, Delta Lloyd gescheurd grootzeil en een barst in het boegspant en delaminatie, Telefonica Blue kapotte boeg en Ericsson 3 ook al barsten in de romp.

Gelukkig bleef bij al dit natuurgeweld de lichamelijke letsels (gekneusde rug voor Bouwe Bekking en een letsel aan de linker wijsvinger bij Ken Read) al bij al nog beperkt.

Een uitgeputte Bekking aan de finish: “Dit was de hardste etappe ooit in een Volvo Ocean Race. Het is fantastisch dat we hier zonder brokken kunnen arriveren. Ik ben heel gelukkig met mijn team, dat groot zeemanschap heeft getoond. Wij hebben Olympische medaillewinnaars en offshore zeilers aan boord en zijn hebben allemaal getoond vanuit welk hout ze gesneden zijn. Onderweg zijn we ergens tegenaan gevaren, waardoor onze boeg een deuk heeft opgelopen. Maar dat is dan ook de enige schade aan onze boot. Wij zullen dan ook klaar zijn voor de komende in-port wedstrijd.”

Telefonica Blue raast door stormTelefonica Blue raast door stormMet als enige raad “Keep it in one piece” was Bekking met zijn bemanning de enige boot die doorheen de storm bleef pushen. Terwijl alle anderen gingen schuilen of noodgedwongen een reparatiehaven moesten opzoeken, doorstond Telefonica Blue stormwinden tot 55 knopen. De kiel werd midscheeps gefixeerd en de boot werd door de storm geloodst. In een tweede storm, ter hoogte van Taiwan, had Telefonica Blue een aanvaring maar ze bleef intact genoeg om in race-mode te kunnen verder varen, met een fantastische overwinning als gevolg.

Puma finishte op de tweede plaats. Eigenlijk een buitengewone prestatie, aangezien zij ruim tweederde van de race aflegden met een gebroken giek. Torben Grael wist zijn Ericsson 4 veilig door de stormen te loodsen en ook zijn ploeg bereikte ongehavend Qingdao. Green Dragon is nog steeds aan het racen, weliswaar gekwetst, en wordt tegen 31 januari als 4e boot aan de finish verwacht. Ericsson 3 en Delta Lloyd hebben hun race onderbroken en Telefonica Black heeft opgegeven.

Dat geeft volgend voorlopig tussenklassement:
1. Ericsson 4: 45 ptn
2. Telefonica Blue: 41,5 ptn
3. Puma: 38 ptn
4. Green Dragon: 22,5 ptn (nog aan het racen)

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Gabri Olivo/Equipo Telefonica/VOR, Dave Kneale/VOR en Rick Deppe/Puma/VOR

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: