Volvo Ocean Race: Green Dragon ondanks alles toch gearriveerd in Qingdao

Green Dragon aan de startTegen zowat alle verwachtingen in is Green Dragon er dan toch in geslaagd om de Chinese haven van Qingdao na 13 dagen op zee te bereiken en alsnog de 4e etappe van de Volvo Ocean Race reglementair te beëindigen. Het team van Ian Walker kreeg een hartelijk welkom van de Chinese toeschouwers. Ruim 500 Chinese drummers en honderden fans stonden Green Dragon met aan boord lokale zeiler Guo Chuan op te wachten.

Schipper Ian Walker was dan ook vol lof over zijn Chinees teamlid: “Guo was een ware rots in de branding. Sinds de start van de race is hij nog maar één keer thuis geweest. Hij is zeer toegewijd en vol inzet voor dit team. Ik ben dan ook zeer blij dat we hem tot hier gebracht hebben, bij zijn vrienden en familie in zijn thuisstad. Het laatste uur was hij onze stuurman en hij bracht dus Green Dragon over de finishlijn. Dit was het mooiste moment van de dag.”

Reparatie van de boegsectieReparatie van de boegsectie“Het is ongelooflijk dat we Qingdao bereikt hebben, maar wat een ontvangst krijgen we hier! Ondanks de averij wisten we de boot toch veilig hierheen te zeilen. Ik had gezegd, wat er ook gebeurt, we gaan door tot Qingdao.” Green Dragon brak eerst haar voorstag maar kon wel de mast redden. Op dag 7 kende de boot nog meer averij toen het voorste ring frame structurele schade opliep. Het team zocht een veilige haven op het westelijk deel van Luzon, een Filippijnse eiland. Het Nederlandse team van Delta Lloyd lag daar ook, op slechts 100 meter. Zij wisten de schade min of meer te repareren en zetten terug zeil richting Qindao.

Ondanks een zeer voorzichtige koers brak dan alsnog het schot aan beide kanten van de ring. Ze bevonden zich dan op 38 zeemijlen van Taiwan maar besloten toch door te gaan. Op dag 11 werden de condities op zee kalmer en tekende Green Dragon zelfs de grootste VMG op sinds de start van deze etappe. Op dag 12 moest ze nog enkel uitkijken voor vissers en handelsschepen op de drukke oost Chinese Zee.

Green Dragon scoort met deze finish toch nog 5 punten en ziet haar totaal nu op 27,5 komen, goed voor een 4e plaats in het overall klassement.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Yingtao Jiang en Green Dragon Team

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: