Kiezen tussen schaatsen en zeilen bij de eerste Goofies zeilrace van 2009

Start ongemetenDe zeilers moesten zaterdag 3 januari kiezen tussen deelnemen aan de Goofies zeilraces in Colijnsplaat of gaan schaatsen op een van de ijsbanen. Omdat er niet veel wind werd verwacht kozen er nogal wat voor het laatste. Voor de zeilers en de Goofen zag het er ook niet best uit: er was aanvankelijk helemaal geen wind, het was koud, er lag een (dun) laagje ijs in de haven en het mistte plaatselijk behoorlijk. De weerberichten voorspelden pas na 13u00 een toenemend windje.

Toen de organisatoren besloten om, in afwachting van die wind, de start uit te stellen besloot de bemanning van nog twee boten om alsnog om te gaan schaatsen. In totaal 67 boten ging uiteindelijk van start voor een traditioneel ‘rondje plaat’. Een baan om ‘de vuilbaard’, een zandbank in de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat.

Bij de start stond er een lichte wind die in de loop van de wedstrijd toenam tot een mooie windkracht 3 (perfecte zeilwind). Omdat de tegenstroom in het eerste deel van de wedstrijd toenam en de wind draaide hadden de ongemeten boten, die als laatste waren gestart, moeite om de bovenboei te halen. Vier boten staakten tenslotte hun pogingen en gaven op. Daarmee voorkwamen ze dat het voor hen nachtwerk zou worden. Van de kleine boten finishte de laatste uiteindelijk om even voor 18.00, dus net in het donker.

Prachtige beelden op een ijzige zeildagPrachtige beelden op een ijzige zeildagEen van de deelnemers kreeg vlak voor de start een lijn in de schroef en kon dus de motor niet gebruiken. Omdat dat het laatste nou eenmaal toch niet mag tijdens een zeilwedstrijd zijn ze gewoon gestart en hebben de wedstrijd uitgevaren. Eén van de andere deelnemers sleepte de boot na afloop terug naar de haven. Alle zeilers waren het er na afloop over eens dat het nog een mooie, maar koude zeildag was geworden. Het verloop van de windkracht gaf aan dat het verstandig is geweest om de start uit te stellen. Van het dunne laagje ijs in de haven heeft niemand last gehad. Het was na afloop ook verdwenen.

De ereplaatsen

Bij de ORC-CLUB 1 won Wessel Liesenga uit Middelburg met zijn nieuwe WEERGA (King 40) voor Kees Kaan uit Rotterdam met de ROARK (Grand Soleil 43) en de combinatie Roelien Ornee / Bert Dolk uit Zierikzee die met de RAGAZZA (Dehler 39 ) derde werden.

Bij de ORC 2 tot en met 5 won Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN V (J-35) voor Kees Meijer uit Waalre met de SWITCH (Dehler 36) en schipper W.Y.B. Johannesma uit Dordrecht met de LETITGO 2 (Winner 1010)die derde werd.

MoJo, winnaar ongemeten +10 klasseMoJo, winnaar ongemeten +10 klasseBij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Schipper Wim Driessens uit Ranst (B) met de BOLDERIK voor Jan de Bruin uit Hasselt (B) met de KYMERA en schipper DECLERQ uit Merksem (B) die met zijn boot de LECAS derde werd.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Frank van der Mijnsbrugge uit
Gent (B) met de MOJO (met gelegenheidsstuurman Matthias Lambrecht) voor Alex de Bruyn uit Edegem (B) met de BIZZTROB en Philip de Cort uit Hemiksem (B) met de ASTERIX die derde werd.

Historiek

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen twee zeilers zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april. De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen".

Alle uitslagen vind je onderaan het artikel.

email: Goofies

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: