Vendée Globe: Michel Desjoyeaux rondt als leider Kaap Hoorn

FonciaNa ruim 56 dagen op zee is het Foncia, bestuurd door Michel Desjoyeaux, die als eerste Kaap Hoorn in de nacht van zondag op maandag zal ronden. Hiermee beëindigt hij zijn helse rit door de Zuidelijke Oceaan. Hij zal deze zware 2775 zeemijlen afgelegd hebben in wel geteld 1 week, ongeveer 400 zeemijlen per dag wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 16,5 knopen. Nooit voer een boot in de Vendée Globe zo snel over een dergelijke afstand.

Desjoyeaux is voorlopig heer en meester en daar zijn 3 redenen voor. Een eerste reden voor zijn sterke prestatie is dat hij het dichts bij de directe koerslijn heeft gevaren. Ten tweede kon hij ‘genieten’ van krachtige dragende windcondities en ten derde is er natuurlijk de controle die hij over zijn schip heeft. Vergeten we daarbij ook niet dat hij de eerste dag al moest terugkeren naar les Sables d’Olonne en eigenlijk startte met 650 zeemijlen achterstand.

Voorlopig is het enkel Rloand Jourdain aan boord van Veolia Environnement die enigszins in het spoor van de professor kan blijven. Hij zal de beruchte ‘Probleem Kaap’ ronden met een kleine 90 zeemijlen achterstand op de leider. Nummer 3 is nog steeds Jean Le Cam op VM Matériaux maar die telt al bijna 475 zeemijlen achterstand op Desjoyeaux. Tussen de leider en de rode lantaarndrager, Dinelli, zitten maar liefst meer dan 6000 zeemijlen

Ondertussen zijn ze nog slechts met 14 deelnemers in de wedstrijd. Meer dan de helft heeft met andere woorden de strijd moeten staken. Bij die 16 opgaves zijn er nog al wat die voorafgaand aan de wedstrijd als kandidaat eindoverwinnaar werden getipt. Als laatsten stapten nu ook Jean-Pierre Dick met Paprec-Virbac2 en Jonny Malbon met Artemis uit de wedstrijd. Het leidend duo kan zich nu gaan opmaken om aan de klim naar het noorden te beginnen. En het hoeft geen betoog dat op de Atlantische Oceaan nog alles kan gewonnen en verloren worden.

Top 5 op 04/01/2009 om 20u00 GMT

1. Michel Desjoyeaux – Foncia – op 7’154,7 Nm van de finish
2. Roland Jourdain – Veolia Environnement – op 86,2 Nm van de leider
3. Jean Le Cam – VM Matériaux – op 473,1 Nm
4. Vincent Riou – PRB – op 705,2 Nm
5. Armel Le Cléac’h – Brit Air – op 734,4 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto: Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: