Vendée Globe: Jean Le Cam veilig en wel aan boord PRB

PRBVincent Riou heeft de koersdirectie om 19u10 Franse tijd gemeld dat hij Jean Le Cam veilig en wel aan boord heeft. In zijn overlevingspak is Le Cam op zijn eentje uit zijn monohull gedoken. Vincent Riou heeft 4 pogingen nodig gehad om zijn vriend uit het water te halen. En om het allemaal nog dramatischer te maken, heeft hij bij zijn 4e poging één van de outriggers gebroken. Bij de 4e passage is de punt van de bakboord outrigger van PRB achter de kiel van VM Matériaux blijven steken en is daarbij gebroken. Jean Le Cam is tijdens dat ganse manoeuvre wel aan boord kunnen klauteren.

Riou heeft daarop onmiddellijk overstag moeten gaan om zijn mast niet te verliezen. Op dit moment varen ze op een koers van 110° over bakboord met 3 reven in het grootzeil en zonder voorzeil. Beide schippers proberen nu snel een noodtuig te maken om de verstaging alsnog te redden. Armel Le Cléac’h was getuige van dit alles en volgt op dit moment PRB.

VM Matériaux met afgebroken bulbVM Matériaux met afgebroken bulbEerst was nochtans aangekondigd dat Le Cam zou wachten op de noodhulp van de Chileense marine, die zelfs dachten om een helikopter met bijboot en duikers ter plaatse neer te laten om aldus Le Cam te helpen bij het verlaten van zijn Open 60. Een schip van de Chileense marine zou ter plaatse zijn geweest rond 6 uur in de morgen, Franse tijd. Maar al deze noodhulp is nu afgeblazen en ook de tanker heeft haar weg terug vervolgd.

Ze zijn, voorlopig, dus nog met 13 in koers en 2 zijn er nu wel degelijk gaan vliegen. Michel Desjoyeaux op Foncia en Roland Jourdain op Veolia Environnement gaan er blijkbaar een duel tot in les Sables d’Olonne van maken. Gezien de talrijke meteorologische obstakels die nog voor hen liggen is niets beslist en beloofd het een spelletje blufpoker te gaan worden.

Op plaats 5 ligt nu madame Samantha Davies op Roxy, die een prachtige constante wedstrijd vaart en haar evenwicht tussen snelheid en voorzichtigheid beloond ziet. Vandaag was ze nog de snelste van het ganse (weliswaar uitgedunde) pak met een gemiddelde van 16 tot 17 knopen. Aan de staart vechten Raphaël Dinelli op Fondation Ocean Vital en Norbert Sedlacek op Nauticsport-Kapsch tegen een passerend front met windsnelheden boven de 45 knopen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er geen 13 gaan aankomen in de bekende havenstad in de Vendée!

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto: B.Stichelbaut en Chileense marine/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: