Vendée Globe: VM Matériaux kentert, Jean Le Cam zwaar in de problemen

Jean Le CamZowat 200 zeemijlen ten westen van Kaap Hoorn heeft Jean Le Cam deze nacht om 1u26 Franse tijd een noodsignaal uitgezonden. Hij had op dat moment niet de tijd om nog meer uitleg te geven want de communicatie werd abrupt afgebroken. Om 2u40 Franse tijd trad zijn noodbaken in werking. Zijn positie was op dat moment 56°17’ zuid en 73°46’ west en er stond een vlagerige westzuidwesten wind van 25 knopen. Le Cam lag toen op een 3e plaats in de wedstrijd. Vincent Riou (PRB) en Armel Le Cléac’h (Brit Air) verlegden onmiddellijk hun koers.

Om 11 uur deze morgen liepen dan enkele ‘geruststellende’ berichten binnen. Een tweede noodbaken was geactiveerd, vermoedelijk manueel, wat er op zou wijzen dat Jean Le Cam nog levend en bij bewustzijn aan boord is van zijn Open 60. Vervolgens had een vliegtuig de zeilboot teruggevonden, weliswaar gekenterd maar nog drijvend. Een tanker die in de buurt was heeft ook zijn koers verlegd en bevond zich op het moment van deze berichten op ongeveer 1 zeemijl van de noodpositie van Le Cam.

De kapitein van de tanker heeft gemeld dat hij VM Materiaux inderdaad ondersteboven ziet drijven. Hij heeft reeds geluidssignalen gegeven om Le Cam te verwittigen dat de tanker in de buurt is. Tot op 300 meter genaderd kan de tanker echter nog geen sloep uitzetten, daarvoor rolt de tanker veel te hevig in een woelige zee. Contact met de VHF is er echter nog steeds niet en dus blijft het nog even bang afwachten hoe het nu juist is gesteld met Le Cam. Vincent Riou zou rond 15u30 Franse tijd bij de gekenterde monohull van zijn vriend arriveren.

www.vendeeglobe.org
Foto: Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: