Thomas Coville speelt laatste troef uit om alsnog record te breken

Sodeb'OOp woensdag 7 januari om 19u33 GMT overschreed de maxi trimaran bestuurd door Thomas Coville opnieuw de evenaar. Het had de Franse solo multihullzeiler welgeteld 50 dagen, 5 uren en 39 minuten gekost om terug op het noordelijke halfrond te verschijnen. Hij heeft hiermee een virtuele achterstand van 2 dagen 3 uren en 18 minuten op Francis Joyon met IDEC. Na het ronden van Kaap Hoorn heeft hij dus 2 en een halve dag goedgemaakt van zijn achterstand op de huidige recordhouder.

Merkwaardig genoeg ligt de gemiddelde snelheid van Sodeb’O met 19,97 knopen hoger dan de 19,60 knopen van IDEC. Thomas Coville heeft echter wel reeds 1’450 zeemijlen extra op de teller staan en dus nogal wat omgevaren in vergelijking met zijn landgenoot. Veel ijsbergen in de Zuidelijke oceaan en het laag van Saint-Hélène waren daarbij de voornaamste wegomleggingen. Vannacht om 01u00 GMT naderde Coville de Kaapverdische eilanden en had hij een virtuele achterstand van 569,6 zeemijlen op Joyon. Sinds vorige nacht is hij met andere woorden begonnen aan de lastige en vermoeiende passage van de Doldrums.

Sodeb'O aan Kaap HoornSodeb'O aan Kaap HoornHij hoopt na deze passage te kunnen rekenen op een voorspelde stabiele 18 tot 22 knopen sterke passaatwind. Deze zou hem snel noordwaarts kunnen stuwen. En daar heeft hij rendez-vous met zowat zijn laatste kans om het record alsnog te breken, een depressie die van de Verenigde Staten over de Azoren komt aanzetten. Als hij daar zijn wagonnetje kan aanpikken zou hij mogelijks kunnen mee surfen tot in Brest. Om het record op zijn naam te schrijven, moet hij voor 04u30 GMT op donderdagmorgen 15 januari daar aan de finishlijn passeren.

Het ziet er naar uit dat het een kwestie van uren zou kunnen worden. Je kan Coville aan boord Sodeb’O hier verder volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto’s: Jacques Vapillon/DPPI pour Sodebo en Coville/Sodebo

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: