Vendée Globe: PRB verliest mast en toen waren ze nog met 12

PRBWoensdagavond 7 januari om 20 over 8 heeft Vincent Riou aan de wedstrijdleiding gemeld dat PRB zopas haar mast heeft verloren. Zowel de Franse schipper als zijn metgezel Jean Le Cam zijn ongedeerd. De Open 60 van Riou bevond zich op dat moment op iets minder dan 8 zeemijlen ten noordoosten van de vuurtoren van Hoorn. Een schip van de Chileense marine werd met een PAN-PAN verzocht om een sleep verlenen. De geplande reparatie van de gebroken outrigger zal dus niet meer nodig zijn. Van de 30 gestarte monohulls zijn er nog slechts 12 in koers.

Waarlijk de Mount Everest van het zeilen

Ondanks de technologische evoluties en de strenge veiligheidsvoorschriften blijft de Vendée Globe haar reputatie alle eer aandoen. Een wedstrijd waar de gloriemomenten van spectaculaire snelheden en moedige reddingen aan een snel tempo worden afgewisseld met verhalen van verslagenheid en tegenslag. Na 60 dagen koers en met 2 derden van het traject afgelegd heeft 60 % van de vloot noodgedwongen de handdoek voortijdig in het water geworpen.

Van de 30 deelnemers zijn er 17 met averij uit de wedstrijd gestapt en daarbij zijn maar liefst 6 ontmastingen te noteren: Aquarelle.com, Groupe Bel, DCNS, Gitana Eighty, Ecover en PRB. Yann Eliès is de enige schipper die gewond van zijn schip moest worden geëvacueerd. Hij is trouwens al begonnen met zijn revalidatie in het zwembad en in de oefenzaal bij de kinesist. Zij die nog in de wedstrijd zijn, rekenen zich meer en meer bij de gelukkige overlevers. Zelfs Raphaël Dinelli, rode lantaarn drager op meer dan 6’300 zeemijlen van de leider, voelt zich nog steeds een echte deelnemer.

Opmerkelijk

Foncia als eerste rond Kaap HoornFoncia als eerste rond Kaap HoornOpmerkelijk zijn de 3e plaats voor Vendée Globe rookie Armel Le Cléac’h, ex-figarist, en de 2 deelnemende dames die nog steeds in koers zijn. Samantha Davies ligt daarbij zelfs op de 4e stek en Dee Caffari mag stilaan beginnen dromen om 'de eerste vrouw ooit' te gaan worden die de aarde solo in ‘beide richtingen’ zal omzeild hebben. Michel Desjoyeaux zeilt nu al 23 dagen onafgebroken aan de leiding, met een koppige Roland Jourdain nog steeds in zijn spoor.

Het belooft enerzijds een spannend duel te gaan worden en anderzijds wordt het afwachten of de winnaar onder de 80 racedagen zal kunnen duiken.

Posities om 20u00 GMT op 08/01/09

1. Michel Desjoyeaux – Foncia – op 5’895,4 Nm van finish
2. Roland Jourdain – Veolia Environnement – op 138,9 Nm van leider
3. Armel Le Cléac’h – Brit Air – op 784,3 Nm
4. Samantha Davies – Roxy – op 1’948,3 Nm
5. Marc Guillemot – Safran – op 2’342,2 Nm
6. Brian Thompson – Bahrein Team Pindar – op 2’971,9 Nm
7. Arnaud Boissières – Akena Vérandas – op 3’153,2 Nm
8. Dee Caffari – Aviva – op 3’172,9 Nm
9. Steve White – Toe in the water – op 4’209,2 Nm
10. Rich Wilson – Great American III – op 4’992,3 Nm
11. Norbert Sedlacek – Nauticsport-Kapsch – op 6’193,7 Nm
12. Raphaël Dinelli – Fondation Océan Vital – op 6’396,8 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean Marie Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: