Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd bereidt zich voor op zware etappes

Team Delta LloydTeam Delta Lloyd bereidt zich voor op de komende, zware etappes naar Rio de Janeiro (BRA). De naar verwachting ruige zeegang, harde wind en aan-de-windse koersen vergen veel ervaring van de stuurmannen. Dat is de reden dat de Nederlandse campagne op donderdag 8 januari 2009 twee bemanningwissels aankondigt. Zesvoudig rond-de-wereld zeiler Guillermo Altadill (ESP) monstert aan als wachtleider en 49er-stuurman André Fonseca (BRA) als stuurman/trimmer. Matt Gregroy (USA) stapt of als navigator. Zijn vervanger wordt op vrijdag 9 januari bekendgemaakt.

“Zowel Guillermo als Fonseca zijn fantastische stuurmannen. We kennen elkaar erg goed, aangezien we in het verleden samen hebben gevaren. Het basisteam van Delta Lloyd blijft hetzelfde en ik ben ervan overtuigd dat deze twee aanvullingen een grote toegevoegde waarde hebben voor de bemanning”, zei schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP). “Hun aanwezigheid is voordelig voor het leerproces van het team. Guillermo helpt ons bovendien om het uiterste uit de boot te halen. Ik ben zeer blij dat zij erbij komen.”

Ervaring

Guillermo Altadill (46) is een ervaren oceaanzeiler, die meer dan 280.000 wedstrijdmijlen aflegde. Hij nam aan zes rond-de-wered races deel, waarvan vier onder de vlag van de Volvo Ocean Race/Whitbread. In 2001-02 was hij stuurman en wachtleider aan boord van de Assa Abloy. Vier jaar later nam hij dezelfde positie in bij Team Ericsson. Altadill won The Race met de ClubMed. Hij stond tevens aan het roer van de Cheyenne tijdens de succesvolle poging om de Jules Verne Trophy (rond-de-wereld record) in de wacht te slepen. Maar de Spanjaard was op meerdere terreinen actief. Hij bouwde een behoorlijke staat van dienst op als Olympiër (Tornado en Soling) en zeilde de Louis Vuitton Cup met Team Germany. Altadill verliet Team Russia na de eerste etappe en bouwt momenteel zijn nieuwe Open 60 voor de Barcelona World Race in 2010.

Altadill versterkt Team Delta Lloyd voor de komende twee etappes: “Het is geweldig om weer terug in deze race te zijn. Ik zie ernaar uit om met Chuny en Stu Wilson te varen. Dat voelt als een afspraakje met je ex-vriendin, erg leuk. Ik hoop Delta Lloyd zoveel mogelijk te kunnen helpen. De komende twee etappes worden zwaar en moeilijker, dus de ervaring van de bemanning en de betrouwbaarheid van de boot zijn zeer belangrijk.” Hij vervangt Ryan Houston (NZL), die verder gaat als stuurman/trimmer.

Dat betekent dat Ed van Lierde (NED) aan de wal blijft, maar de intentie is dat hij in Rio de Janeiro terugkeert. Peter van Niekerk (NED) vloog terug naar Spanje wegens verplichtingen bij Team Alinghi. Het was vooraf bekend dat zijn Zwitserse werkgever na de finish in Singapore weer aanspraak op hem kon maken. Matt Gregory (USA) stapt na drie etappes af. Schipper en navigator moeten nauw samenwerken en op dezelfde golflengte zitten. Dat was niet meer het geval met Gregory. Team Delta Lloyd kondigt zijn opvolger morgen aan.

Skiff- stuurcapaciteiten

De Braziliaan André Fonseca (30) onderbreekt opnieuw zijn 49er-campagne voor de uitdaging van de Volvo Ocean Race. Hij werd zesde bij de Spelen van 2004 in Athene, waarna hij zijn VOR-debuut maakte als stuurman/trimmer aan boord van de Brasil 1. Hij deed waardevolle ervaring op en keerde terug naar het olympische circuit. Afgelopen zomer eindigde hij op zevende plek bij de Spelen in Qingdao. Dit post-olympische jaar begint hij als stuurman en trimmer bij Team Delta Lloyd.

“Deze bemanningwissels zijn nodig om ervoor te zorgen dat we zo hard en veilig mogelijk kunen racen in de komende twee etappes”, verklaart coach Maurice Paardenkooper (NED). “We hadden meer ervaren stuurmannen aan het roer nodig, die de Delta Loyd kunnen controleren in ruige condities. Vooral de aan-de-windse koersen naar China en de Zuidelijke Oceaan naar Rio worden tricky. Elke fout kan gemakkelijk tot schade leiden. Ed is een goede zeiler, die we graag later weer meenemen. We wensen Peter veel succes bij Alinghi en Matt met verdere projecten.”

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: