Achter de schermen van het WK TP52

TP52 QuantumHet WK van de TP52 klasse wordt dit jaar in Palma gezeild (6 tot 11 oktober), het laatste evenement van het seizoen voor de klasse na 5 MedCup evenementen. MedCup winnaar ETNZ is er niet bij, maar de winnaars van 2007 en 2008 (Artemis en Quantum) zijn present en zo nog 8 andere teams. Inderdaad slechts 10 boten aan de start, maar dit zijn wel 10 boten met top bemanningen. America’s Cup, Volvo Ocean Race, Olympische Spelen en andere one-design klassen winnaars zijn terug te vinden op elke boot en met de kosten die verbonden zijn aan een campagne als de TP52’s is 10 boten aan de start een hele prestatie in deze economisch zware tijden.

Over de vloot valt veel te zeggen maar meest opvallend is de deelname van 2 nieuwe teams, het Franse Paprec-Recyclage en het Britse Henri Lloyd team. Beiden hebben een 2007 Judel-Vrolijk ontwerp tot hun beschikking en een ervaren bemanning met enkele aanvullingen voor dit evenement. Voor Weapon of Choice - Henri Lloyd zal dit evenement de eerste keer zijn dat met de nieuwe aanwinst gevaren wordt, eigenaar Tony Langley zeilt normaal op de Solent in de Farr45 klasse met ‘Atomic’ en een groot deel van zijn team zal ook de komende week aan boord zijn. Het Franse team heeft reeds met hun boot enkele evenementen gevaren en eigenaar Jean-Luc Petithuguenin heeft ervaring in vele evenementen zoals de Admiral’s Cup en Commodores’ Cup (winnaar met het Franse team in 2006 aan boord van zijn Sinergia40).

40-voets container met workshop40-voets container met workshopIn de week voorafgaand aan dit WK zijn de shorecrews hard aan het werk om de boten raceklaar te maken verspreid over de verschillende havens van Palma. In Puerto Portals staan Artemis, Quantum, Matador en Henri Lloyd op de kant. Zelfs voor de MedCup teams die het hele seizoen door de boot in tip-top conditie houden zijn 5 man fulltime bezig om alles in orde te krijgen, voor de newbies van Henri Lloyd is dat aantal een stuk lager en is hun boot in een stuk minder goede conditie om mee te beginnen.

Om een idee te geven van de omvang van een TP52-team van MedCup formaat:

  • 1 TP52 (met tenminste 1 reserve giek en spinnaker boom);
  • 1 RIB (minstens 10 meter omdat tussen de races door zeilen gewisseld worden);
  • 1 40-voets container met workshop, zeilen (~40, ondanks dat er maar 25 in het zeisoen ingemeten kunnen worden) en lijnen;
  • 1 20-voets container met alle boatbuilding materialen;
  • 1 team bus;
  • 5 shorecrew (boatcaptain, boatbuilder, rigger, sailmaker, nipper).

Dit weekend liggen alle boten in het water en worden de boten gemeten bij de Real Club Nautico de Palma, dinsdag zijn de oefenstarts en oefenraces, woensdag beginnen de wedstrijden om de wereldtitel en dit duurt tot en met zondag.

Meer informatie over de races op www.TP52worldchampionship.org en ik ga proberen jullie up-to-date te houden.

Tekst en foto's: Luuk le Clercq

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: