Catastrofaal zeilrace ongeluk: Shockwave V vergaat op de rotsen

Shockwave V vergaat op de rotsenAndrew Short en Sally Gorden sterven de verdrinkingsdood.

Twee Sydney Hobart yacht race veteranen vonden gisteren de verdrinkingsdood en 16 bemanningsleden moesten gered worden nadat het Maxi zeiljacht Shockwave V op de rotsen strandde van het eiland Flinders dichtbij de haven Kembla.
Shockwave schipper/eigenaar Andrew Short (48) en navigator Sally Gorden (47) werden over boord geslagen door hoge golven. Beide lichamen werden gevonden door twee van de andere 21 zeiljachten die ook deelnamen aan een nachtzeilrace van Sydney naar Flinders eiland.

Volgens het Australisch persbureau AAP moet de Shockwave V voor het ongeluk reeds in een reeks kritieke problemen zijn beland voor het op de rotsen strandde.

Middle Harbour Yacht Club commodore Martin Hill vertelde dat Andrew Short's 24,4 meter lange maxi zeiljacht Flinders eiland had overzeild, dat diende als merkteken, voordat het jacht kapseisde, zijn mast brak en Andrew Short en Sally Gorden in het water geraakten. Het kapseizen was het gevolg van een Chinese gijp vertelde Hill.

“Een Chinese gijp, down under gekend als een 'death roll', gebeurd wanneer een zeiljacht te diep voor de wind zeilt met veel wind, de spinnaker niet meer onder controle is en het jacht plots een ongecontroleerde gijp maakt en dan scherp in de wind draait. Men kan dit voorkomen door op te loeven en/of de spiboom meer naar voren te richten (nvdr. Ice).”

It took five minutes, and the boat was gone.Hill: “Shockwave V kwam hierdoor in een benarde situatie terecht waarbij de bemanning die eerst aan de hoge kant zat (loef) nu plots aan lij terecht kwam, onder water. Door de druk van het water brak de mast en was de kans om op de rotsen geslagen te worden erg groot geworden.

Matt Pearce een van de overlevende bemanningsleden verteld in eigen woorden hoe hij Andrew Short voor het laatst gezien heeft:

"I heard him say, `Help! Help!' _this from a man who never asked for anything,"
"He was so tough. To hear him saying `help' was devastating."

Matt Pearce verteld dat Sally Gorden werd weggespoeld door de hoge golven en dat Andrew Short het stuurwiel vasthield en na een enorme golf afbrak en ook overboord ging samen met de schipper.

"I didn't see him again. Then the boat just got lifted up (by a wave) and landed on the island on its side. We had a 30-second window of opportunity, and we all jumped.''

Volgens Pearce waren de volgende minuten pure chaos.

"This big set came in and just grabbed it (the yacht). It just destroyed it.
"It took five minutes, and the boat was gone."

Pearce verteld dat hij en de bemanning van geluk mogen spreken dat ze nog leven.

"Thirty seconds from death, yes,"

Shockwave V in betere tijdenShockwave V in betere tijden

Foto's: Jeremy Piper

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: