Spannend laatste Formule 18 klassenevenement Muiderzand

Andrew McPherson en Bastiaan TentijAfgelopen weekend werd het laatste Formule 18 klassenevenement in Muiderzand verzeild. Dertig deelnemers verschenen aan de start voor een weekend vol wisselende zeilcondities. Hobie Cat deed goede zaken met drie van haar teams op het podium. Het bulthaupteam Andrew McPherson en Bastiaan Tentij wist met vier paaltjes en een derde plaats het podium naar zich toe te trekken. Een waar gevecht werd nog geleverd voor de overige podiumplaatsen. Oscar Zeekant en Karel Begemann maakten met slechts één punt het verschil en werden tweede. Marcelien de Koning en Sander de Boer namen voldaan genoegen met de derde plaats.

Zaterdag was het voor de catamaranzeilers genieten geblazen. Een mooie 3-4 beaufort met de nodige zonnestralen maakte er een mooie wedstrijddag van. “Het was zoeken naar de wolken, daaronder was de meeste wind te vinden. Door de OCS in de laatste race wisten we in ieder geval wat ons zondag te doen stond”, vertelt Tentij. Zondag zouden de weerscondities heel wat meer vragen van de zeilers.

Drukte bij de boventonDrukte bij de boventonZondag begon alles vrij rustig met een lichte bries van zo´n 8 knopen. De eerste race verliep dan ook zonder problemen, maar soms zorgde het dicht op elkaar varend deelnemersveld voor hectische toestanden bij de boeirondingen. Bij de start van de tweede race waren de eerste serieuze buien al zichtbaar. Ondertussen trok de wind wel flink aan wat de boel op scherp zette. McPherson/Tentij hadden deze race een flinke kluif aan Casey/Sprij. Tentij: “Het werd een waar kat en muisspel wat pas in de laatste ronde werd beslist. Ieder downwind rak kwamen we dichterbij. Uiteindelijk hebben we hem op weg naar de finish weten in te halen. Een geweldig gevecht.”

Begemann zet de spi voor het laatste downwind rakBegemann zet de spi voor het laatste downwind rakDe laatste race nam de wind in rap tempo toe als gevolg van de bui die inmiddels over het wedstrijdveld heen kwam. Overal op de baan sloegen boten na elkaar om. Oscar Zeekant van team Wepro: “Nog voordat de bui op z’n hevigst was, wisten we de boventon nog net te ronden. We hadden een redelijk gat geslagen met McPherson/Tentij, maar helaas sloegen we niet zolang daarna zelf om. Toen ook McPherson/Tentij omsloegen werd het een race wie de boot het eerste overeind had én hield! Uiteindelijk beslisten zij de nek aan nek race tot aan de finish in hun voordeel.”

Uitslag F18:
1. McPherson/Tentij Hobie Wild Cat 7 punten 1-1-(31)-3-1-1
2. Zeekant/Begemann Hobie Wild Cat 16 punten 2-3-6-(11)-3-2
3. De Koning/De Boer Hobie Wild Cat 17 punten 4-2-5-2-4-(13)

www.hobiecat.nl
Volledige uitslagen op de website van de Roerkoning

Foto's: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: