Open Dutch Championship Laser SB3 2009

Open Dutch Championship Laser SB3 2009Geef toe, het is een hele mond vol om deze wedstrijd bij naam uit te spreken, maar dat het een succes was, dat kunnen alle 78 deelnemers (26 boten) beamen. Het voorbije weekend kon je in Oostende in plaats van de reeds ingeburgerde Draken eens een andere eenheidsklasse aan het werk zien. Het Open Nederlands kampioenschap SB3 werd in België gevaren, en waarom niet? Het Open Belgisch Kampioenschap Snipe wordt ook in Nederland gevaren.

Toffe gasten die Russen

26 Laser SB3’s kwamen hier bijeen om onderling eens een lekker potje te varen. Dat het een succes was bewees de opkomst uit verschillende landen. Behalve Nederland en België, had de Royal North Sea Yacht Club onder meer Engelanders, Ieren, Duitsers, en een Russisch team te gast. We weten niet of de Russen Vodka bij hadden, maar iedereen was het er unaniem over eens… het waren toffe gasten.

Neemt eenheidsklasse het over?

9 Nederlanders en 6 Belgen bevestigen dat deze jonge klasse in de lift zit. Meer en meer zeilers hoor ik op de steigers zeggen dat ze van het handicap zeilen genoeg hebben en opteren voor eenheidsklasse. De SB3 is daarin een betaalbare trailerbare boot die met 3 man gevaren wordt en zodoende de kosten ook door 3 kunnen worden gedeeld. Andere populaire boten zijn onder meer de Melges 24, J22, Max Fun 25 en… euh ok, een TP 52 is er misschien wat over, maar geef toe…, een knappe klasse eh?

Richard Hall

De beste zeiler op het water dit weekend bleek de Brit Richard Hall en zijn team te zijn, gevolgd door Ben Williamson op een 2de plek. Let op, samen hebben ze 19 punten en het is Richard die het in de laatste manche net iets beter deed. E dan de Nederlander Paul Gast die knap op een 3de plek eindigt meteen 13 en een DSQ in zijn reeks.

Franz Hawer kreeg van de RNSYC een Laser SB3 ter beschikking voor dit jaar, en werd 6de. En hij wist ons te zeggen dat na een jaartje SB3 varen zijn Max Fun 25 nu zeker te koop staat! “Niet dat de Max Fun een saaie klasse is” zegt hij, “integendeel zelfs, maar dees is toch nog iets anders…”

Een fleske Brugse Zot cadeau

Op de typische manier, en hoe dat enkel de Franz dat kan zeggen, verteld hij ons het volgende: “Ik-hem een fleske Brugse zot gekrege en dan was kik content eh. Die Great Brittain boys,… ja, ge kunt er wa tegen kittelen, maar dan trekken die een trukendoos open en dan is het gedaan eh, dan zijn die weg.

Een Club die nadenkt

Veel lof over Fred Imhoff die wedstrijdleider van dienst was en welke met elke manche de boeien verlegd heeft. Al was het met 5 graden, maar hij verlegde de boei. Ook veel lof over de RNSYC. 3 Ieren en een Belg verschenen te laat aan de start. Dit was heel jammer voor hen, je wordt namelijk geacht op tijd te zijn om te starten. Ze kwamen te laat doordat de kraan om de boten in het water te leggen stuk bleek te zijn? De RNSYC ging iedereen vragen of ze er iets mee in zouden zitten als deze jongens een redres zouden krijgen? En dit bleek geen probleem te zijn, de boten die door dit euvel te laat aan de startlijn kwamen werden terecht getrakteerd op een redres.

Volgend jaar in Juni wordt deze wedstrijd opnieuw in Oostende gevaren, en er zal een gooi gedaan worden om het aantal deelnemers te verdubbelen. We zijn benieuwd.

De uitslag van het Open Nederlands kampioenschap SB3 kan je hier onder downloaden

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: