The ultimate quest for speed

  • Author: Ice
    Date: zo, 18/10/2009 - 11:19

The ultimate quest for speedOntwerper visionair Adam Voorhees gaat voor 'The ultimate quest for speed'. Hij wil in zijn ontwerp de romp en zeilen fysisch van vorm laten veranderen voor optimale prestaties bij elke zeilhoek, windsnelheid en zeegang. Om dit te verwezenlijken wil de ontwerper het geheugenmetaal Nitinol laten gebruiken. Nitinol is een legering van titanium en nikkel, gekenmerkt door een geheugeneffect voor de vorm.

Onder de overgangstemperatuur kan Nitinol worden vervormd, boven die temperatuur neemt het dan weer de vorige vorm aan. Hierdoor kunnen zowel grote oppervlakten snel van vorm veranderen alsook het finetunen van individuele secties.

Nitinol werd oorspronkelijk ontwikkeld voor ruimtevaartapparatuur zoals antennes. De antennes kunnen vóór de lancering worden opgevouwen en worden in de ruimte weer uitgevouwen. Het is daarvoor een geschikt materiaal, omdat het geheugenmetaal altijd de oorspronkelijke vorm weer aanneemt.

Lees er meer over: www.adamvoorhees.com/supermaxi/

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: