Carrousel-wind op de eerste IJspegel van 2009-2010

Eerste IJspegel van 2009-2010Bij het uitvaren met de Albatros zien wij op de rede van Scheveningen veel schepen voor anker liggen. Goede business voor reder de Ruiter die de Maartje 24 uur per dag op en neer laat varen om de schepen te bevoorraden. U raadt het al, aan het roer van de Albatros staat weer onze good old Gerrie en met Tjeerd en Eduard in de boeienboot, staan wij met zijn allen klaar om de eerste IJspegels te laten varen.

Er staat een redelijke deining op zee, we schommelen naar buiten. De wind is ongeveer 5 knopen en rond de Albatros dartelen twee bruinvissen als we ons plekje opzoeken om voor anker te gaan.

De wind staat redelijk stabiel en de bovenboei gaat erin op 210 graden, afstand 1,2 nm . Groep1, de Tangoklasse, start om 11.30 uur. De stroom staat over de lijn richting bovenboei. Twee boten, X-stream en Triple P, laten zich te snel mee spoelen en moeten terug. De overigen beginnen reglementair aan hun eerste IJspegelrace van dit seizoen.

Bij Groep 2, de Uniformklasse, valt de Tigre in het startschot en is ook de Griel mooi weg. Twee nieuwkomers waarbij wij even op onze lijsten moeten kijken bij wie en wat zij horen. Dan zien we de eerste spi alweer naar beneden komen. Een paarse spi voert het veld aan. De boten kiezen downwind voor de kust en gijpen pas als ze bijna halve wind naar boei drie kunnen varen. De stroom is nog hevig, maar zal gaan afnemen. Rond 13.00 uur is de kentering.

Hot Flash, zonder bliksemschicht meer op de romp en met paarse spi, komt als eerst rond boei drie, op de hielen gezeten door Daikin, Foxy en Eclectic. Op de Eclectic zien we veel nieuwe gezichten en staat Koen weer aan het roer. Triple P en Moshulu zitten elkaar wat dwars bij het ronden van de boei, maar zonder al te veel kabaal gaat het weer bovenboei waarts. De Beluga en Syrinx zijn de hekkensluiters.

De Windveer en de EscXape van groep 2 dienen zich ook al aan bij boei drie. De wind is redelijk stabiel en heeft een gemiddelde sterkte van 7 knopen. Lucifer en Joris K volgen op de Windveer en EscXape. Joris heeft wel problemen met de spi en hier nemen wij wel een lichte verstoring in onze oren waar.

De Happy vaart zonder spi in de achterste regionen, Tigre, Blondie, Gouden Ruiter en Nada sluiten deze achterste regionen af.

Hot Flash en DaikinHot Flash en DaikinOm 12.20 uur komen de eersten van groep 1 finishen. Daikin wint van Hot Flash die als tweede eindigt in tijd, gevolgd door Foxy als nummer drie. Dan is er even niets maar komen Eclectic en Triple P in zicht. Bij Eclectic doen de nieuwe gezichten het goed, hoewel zij voor de finish de spi rond de voorstag draaien. In de definitieve uitslag wint tenslotte Daikin, wordt Hot Flash tweede en Jolly Good derde. Foxy staat nog even 12e, omdat het nog wachten is op de ORC meetbrief.

Bij Groep 2 is de eerste finisher Windveer, gevolgd door EscXape en Lucifer. In de gecorrigeerde versie staat EscXape eerste, Lucifer tweede en Windveer derde. Nieuwkomer Griel staat op de vierde plaats.

En dan begint de wind een spelletje met ons. Het comité verlegt de bovenboei wat naar rechts en gaat weer starten voor de tweede race. Dan gaat de wind aan de wandel. We draaien een bijna complete cirkel en hebben tenslotte een bovenboei liggen op 240 graden en op 050 graden. Op de Moshulu horen we de Paardenvoetjes gaan en de Zeezeilschool wil eigenlijk wel naar huis.

FoxyFoxyDan komt toch de verwachte west/zuidwestenwind. Met de bovenboei op 240 graden afstand 1,1 nm worden om 14.35 en 14.40 uur de beide groepen weggestart. Eclectic gaat als eerste bij groep 1, bij groep 2 duurt het wat langer voor een ieder tegenstrooms weggestart is, maar binnen de negen minuten tijdlimiet zijn allen dan toch op weg naar de boevenboei.

Gerrie doet aan boord van de Albatros onheilspellende uitspraken over de sterkte van de stroom en voorspeldt niet veel goeds voor de bezig zijnde wedstrijd. We nemen nog maar een kopje soep en kijken toe. .

Antares zien we een rechte, heen en weer, lijn varen met het Startschip Tenslotte komen er 4 spi’s naar beneden. Hot Flash, Daikin, Foxy en Triple P. Zij nemen full speed boei drie, dit wordt niet veroorzaakt door de enorme winddruk in het zeil. Het lijkt of de Noordzee op wegspoelen staat.

Bij de bovenboei gebeurt er niets meer. Alle boten liggen tegenstrooms geparkeerd. Een klein rekensommetje over verwachtte aankomst tijd van de meeste boten doet Peter besluiten de November te hijsen en mag Frans nog drie keer knallen. Iedereen naar huis, om 17.00 uur prijsuitreiking.

De boeienjongens zijn dan nog even bezig met het ophalen van de beide bovenboeien. Op de wal kijkt de protestcommissie reikhalzend uit naar protesten. Helaas wederom niemand die zijn protest doorzet. Wellicht toch een nieuwe uitdaging voor de volgende keer. In het clubhuis is het weer gezellig druk en warm. Met rode konen kijken we naar de prijsuitreiking en zit de eerste IJspegel 2009-2010 er weer op.

Meer info: IJspegel Trophy

Tekst: Aly Anink-van Driel
Foto's: Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: