Watersportverbond Topzeilen wil hoger en harder

Watersportverbond Topzeilen wil hoger en harderTijdens een persconferentie in Den Haag maakte de afdeling topzeilen van het Watersportverbond de vernieuwde Delta Lloyd kernploeg bekend. ‘Nederland kan een groot zeilland worden’ zeiden vertegenwoordigers van de bond na de Olympische Spelen van 2008. Iets meer dan een jaar later werden in Scheveningen de plannen gepresenteerd die aan die uitspraak invulling moeten gaan geven.

Hoofd Topzeilen Hessel Everste stak van wal met een analyse van de medaillespiegel van 1996 tot op heden. “Gestaag stijgt Nederland als zeilland. Een plaats bij de top acht landen is een feit. Over de laatste drie jaar zijn de resultaten zelfs beter dan dat. Nederland staat gemiddeld op een vijfde plaats, gemeten naar resultaten op WK’s en Olympische spelen. Het gaat naar verwachting goed, maar het kan hoger en harder,” zei Evertse.

Evertse introduceerde vervolgens Hans Bouscholte als technisch directeur van het Watersportverbond. Evertse zei: “We hebben een ploeg die bestaat uit 18 topzeilers in 6 verschillende Olympische klassen begeleid door 7 coaches en een medische staf. Daarnaast hebben we een talentploeg met zo’n dertig zeilers en coaches. Dus dat vergt nogal wat afstemming en daarvoor hebben we Hans Bouscholte aangetrokken als technisch directeur. Lange termijn beleid, kennisuitwisseling, innovatie, efficiency en afstemming staan op zijn agenda,” besluit Evertse.
Bouscholte (46) uit Knokke België was verguld met zijn nieuwe functie. “Het Watersportverbond heeft echt wat neergezet. Er zit heel veel kwaliteit in deze ploeg, zowel bij de coaches als de zeilers. Daar draait het om. Ik ben net nieuw maar kan wel zeggen dat ik de visie, het beleid en de plannen zoals die nu zijn neergezet deel. De zeilers moeten het doen in coachgestuurde programma’s. Verder heb ik een paar ideeën maar ik ga eerst de aankomende maanden met de hulp van Jacco en Hessel observeren, analyseren en opmerkzaam zijn.”

Jacco Koops, tot op heden plaatsvervangend hoofdcoach, stelde de uitgebreide Delta Lloyd Kernploeg voor. “Ik ben er erg trots op dat ik deze grote ploeg van topzeilers mag voorstellen. Dit is een bijzonder moment.” Koops gaf tevens aan vanaf nu weer alleen kernploegcoach 470 te zijn.
Koops had verder ook de eer om Maurice Paardenkooper voor te stellen als nieuwe kernploegcoach van het match racen bij de dames. Daarnaast stelde Koops ook Jaap Zielhuis voor als nieuwe kernploegcoach in de Laser klasse.

470 Dames

Lobke Berkhout (28), Zwaag & Lisa Westerhof (27), Scheveningen
Margriet Fokkema (23), Utrecht & Marieke Jongens (22), Spanbroek

470 Heren

Sven Coster (30), Amsterdam & Kalle Coster (27), Amsterdam
Steven Lefevre (22), Haarlem & Steven Krol (22), Leiden

RS:X

Dorian van Rijsselberge (20), Texel

Laser radial

Marit Bouwmeester (21), Scheveningen

Laser standard

Mark de Haas (30), Amsterdam
Roelof Bouwmeester (24), Wartena
Gijs Pelt (20), Rotterdam

Match racen

Annemieke Bes (31), Medemblik
Brechtje van der Werf (29), Sneek
Renee Groeneveld (23), Amsterdam
Mandy Mulder (22), Scheveningen
Mijke Lievens (26), Delft

Kernploeg coaches

Dick Coster (470)
Jacco Koops (470)
Mark Littlejohn (Laser radial)
Maurice Paardenkooper (Match racen)
Daniel Smith (470)
Jaap Zielhuis (Laser)
Aaron McIntosh (RS:X)

Voor alle bio’s zie www.watersportverbond.nl klik Topzeilen in menu boven en vervolgens Delta Lloyd Kernploeg in menu links.

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Yvonne Ransijn

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: