Antwerp Race 2009 + uitslag

Antwerp Race 2009 - Finish PleomaxSlechts 4 boten trokken zich terug uit de Antwerp Race, 1 besloot om toch maar niet mee te doen, 4 schepen werden gediskwalificeerd en 16 jachten kregen een DNF (did not finish) waarvan er 11 geen wedstrijdverklaring inleverden (dom, slordig, vergeetachtig of een combinatie van alle 3?). De Line Honours waren voor de Pleomax met een gevaren tijd van 4u 07min 46sec en de langst gevaren tijd is voor de boot Forcast met 6u 36min 50sec uur op het water. En de Alegria was de boot die slechts 3u 56min en 43sec in wedstrijdverband op de Schelde vertroefde (bijna de helft van Forcast).

De Antwerp Race 2009 kampioenen

Het team dat het hardste vaart en de minste fouten maakt mag zich volgens mij kampioen noemen, en wie mogen we daar zoal bij rekenen? In de maxi klasse heeft Harm Prins er alles aan gedaan om het oude record van Hans Bouscholte te verpulveren, maar Hans heeft in 2006 een record neergezet wat niet makkelijk verbroken zal worden. Harm had een dik uur sneller moeten varen om de 3u 12min 53sec te evenaren. De Open 60 Oceans of Smiles werd 2de en de boot van Hugo van Wieringen Indigo eindigde op een 3deplek.

De Roaring Forty van Michel Kleinjans gaf op na een boei aan de verkeerde kant genomen te hebben. Dit is by the way (9 op de 10) de laatste wedstrijd van de Roaring Forty (door Michel gevaren) want de Lutra 40 staat vanaf nu te koop. “Nie dat den boot nie snel genoeg is” zegt hij op zijn Michel’s, “ maar de Class 40 spreekt me precies wel aan.”

Het IRC gebeuren

Finish Antwerp RaceFinish Antwerp RaceIn de IRC 1 klasse rijft het dream team van de Antilope haar zoveelste winst binnen. Marc Flamand stuurde de GS 43 Antilope van Willem Wester naar de zoveelste overwinning. Hun team bestaat uit grootheden zoals onder andere Sebbe Godefroid, Maxim Van Pelt, Marnix Lippens, de zusjes Van der Werff en de broertjes Van Den Abbeele, Philippe Bergmans, Philippe Jaquet en eerder genoemde stuurman welke een niet te onderschatten combinatie vormen zoals nu weeral gebleken is. Op een 2de verdiende plek vinden we de Allard van Rudi Floridor die op verbeterde tijd slechts een 50sec achter de Antilope komt te staan. Zij denken nu waarschijnlijk:” waar hebben we die 50sec laten liggen...? De Grand Soleil van Patrick Nuyens wordt 3de op 20sec van de Allard. De top 3 lag dus zeer dicht bij elkaar in IRC 1.

IRC 2 wordt gewonnen door de Nederlander André de Nijs van de Christina. Hij kwam als 7de boot over de finish, maar verbeterd komt hij 15sec voor de Alegria aan. De Alegria van Carl Sabbe die de kortste tijd in wedstrijd was wordt hier 2de en de Lucky Duck van Vincent Willemart eindigt op een 3de plek een kleine 2 min na de Alegria.

In IRC 3 gaat ‘local hero’ Frans Maas met zijn Capella Peter Verhelst van de Easy Glider vooraf. De 3de plek was weggelegd voor Vincent de Vries van de L’Esprit du Morbihan.

Het CR gebeuren

In de CR A1 klasse gaat de Annapolis van J.V.D. Wal/ N. Greeven met de hoofdprijs lopen. Op verbeterde tijd eindigen zij een minuutje voor de Pagadder van D. Goeminne. Roger Thierry van de Tom die vorig jaar de hoofdprijs mocht gaan afhalen moet nu genoegen nemen met de 3de plek.

In de CR A2 klasse wordt de top2 gedomineerd door de gebroeders De Cort. Patrick De Cort eigenaar van de Sanka gaat voor de 2de keer op rij met het goud lopen en Philip De Cort van de Asterix met het zilver. De Asterix staat trouwens te koop voor hij/zij die het succesverhaal van dit schip wil vervolledigen (ze won oa de Fastnet, Cowes St Malo, etc…). Op 6sec van de 2de plek eindigt de Blauwe knoop van Wim Hermans op een 3de plek. Ook hij zit nu in gedachten de wedstrijd te herzeilen om te zien waar hij die 6sec heeft laten liggen.

De goede resultaten van de Bolderik blijven elkaar opstapelen in de CR B klasse. Wim Driessens wint (weeral) de Antwerp Race in hun klasse, zij het deze keer met 27sec voor nummer 2 in plaats van 2sec. 27 sec is een betere marge dan de 2sec vorig jaar, nietwaar Wim? Patrick Verhaert van de Satisfaction is diegene die tot op 27sec nadert van de Bolderik en 2de wordt. Het Schrijverke van F. Smit wordt 3de.

Marius Akkermans wordt met zijn boot Onrust eerste in de CR C klasse, gevolgd door respectievelijk Kat Rutten van de Greybeard op 2 en Dimitri Brouhnsmet zijn Muskadet ‘Liberte’ op 3 (hij had mij de dag ervoor nochtans beloofd dat hij ging winnen…).

Na de Volvo Antwerp race

Na de Antwerp RaceNa de Antwerp RaceEn wat was de meest uitgesproken zin na de wedstrijd? Als de wind iets meer West had gestaan, dan... Tja, we zullen het nooit weten want de wind stond ZW tot de laatste boot binnen was. Ok hij volgde de Schelde hier en daar en vooral daar waar het niet nodig was, mor soit. De kans om het record te verbeteren zal weer een jaartje moeten wachten.

Schaderapport

Veel zeilboten kregen het hard te verduren. Ik heb zelf veel zeilen zien scheuren en een paar aanvaringen gezien. Ik heb een spi aan een boei blijven zien hangen en verschillende spi’s aan de top van de mast zien uitwaaien enkel nog aan het schip verbonden door de val.

Ik heb gezichten van blijdschap, paniek, extase, stress en opwinding gezien. Wat me ook opvalt, is dat het feesje van zaterdag avond zich met de jaren meer en meer naar vrijdag avond verplaatst. Wat misschien de oorzaak kan zijn van het begin van deze aria? Als u schade hebt willen we het graag weten en misschien kan u dan uw schaderapport op ons forum kwijt bij de roddels van de Antwerp Race.

Wij danken u

Wij zijn alle sponsors van de Volvo Antwerp Race dankbaar voor de steun, we zijn de organisatie erkentelijk voor de moeite en tijd die ze erin hebben gestoken. Wij danken ook elke zeiler die hier aanwezig was zij het op het water of er naast. En we zijn Fritz Buyl van weather4expeditions dankbaar voor zijn WZW briesje, hoewel we bij dezen voor volgend jaar al graag een iets Westelijkere wind, misschien zelfs wat Noord westelijk zouden willen bestellen van laat zeggen een 25kn.

Nagenieten en schaderapporten via het Antwerp Race 2009 forum.

Tekst: Yan Trouwen
Foto's: Jim Van Reet

Uitslag Antwerp Race 2009

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: