WK TP52 - Nog 1 dag te gaan

Nog 1 dag te gaan voor het WK TP52Zondag is de Henri Lloyd – Weapon of Choice voor het eerst met bemanning het water op is gegaan om de zeilen te testen en aan de crew te werken. Bijna vijf weken van hard werken betalen zich uit in een boot waar een selectie van top professionals en goede amateurs zich op kunnen bewijzen. Tijdens deze eerste sessie blijkt dat de meeste jibs en het grootzeil inderdaad passen op de boot maar tegelijkertijd is het verschil goed zichtbaar tussen de zeilen van deze boot en de deelnemers aan dit WK die ook de MedCup hebben gezeild.

De meeste teams hebben een gezamelijke oefen race, uitgelegd door één van de vele RIBs, en nodigen ons uit om ook deel te nemen. Vriendelijk wordt het aanbod afgeslagen en wordt door getraind met het grootste deel van de wedstrijd bemanning. Met de aankomst van de eigenaar gaat het team terug naar de RCNP om de nieuwe boot in al haar glorie te laten zien om daarna nog een korte oefensessie af te werken in de zeebries die tot laat in de avond aanhoudt.

Ondertussen aan de kade direct voor de Real Club Nautico de Palma liggen 8 van de 9 andere boten afgemeerd en internationale grootheden als Paul Cayard, Terry Hutchinson en velen anderen lopen overal. De organisatie plkt de boegstickers terwijl de shorecrews de boot opruimen en de zeilers aan de bar de training na bespreken. Zeilen op dit niveau is niet te vergelijken met de lage landen maar of het beter is... De volgboten (Elk team heeft tenminste 1 RIB om de reserve zeilen, reserve spi-boom, reserve schoten/vallen en eten&drinken te vervoeren) zijn afgemeerd op een eigen plek terwijl de wedstrijd schepen in al hun pracht en praal aan de mensen die op het terras van de gastvrije jachtclub zitten getoond worden.

Het programma voor maandag is voor de meeste teams hetzelfde, in de ochtend aan de boot werken en afhankelijk van de omvang van hun programma betekent dit of alleen de shorecrew (5-6 man sterk) of met (bijna) het hele team, een korte lunch en dan vanaf een uur of 12.30 kan er gevaren worden in een lichte zeebries. Net als zondag zal er een aantal boeien gelegd worden door de volgboten om markrondingen te kunnen oefenen. Ondertussen worden door de klasse de boten gecheckt op safety en zeilen gemeten. Voor dinsdag staat het officiele begin van het WK op het programma met de oefenraces van het racecommittee. Ongetwijfeld zal net als vandaag voor de jongens die shorecrew taken hebben het lange dagen worden waarbij de boot in top conditie moet zijn als de eerste “rockstars” arriveren en als de eigenaar ook weer de jachtclub verlaat.

De eerste race die telt voor het wereld kampionschap is op woensdag en het evenement eindigt op zondag 11 oktober. Op de website van de organisatie staan meer foto’s en verhalen over het evenement: www.tp52worldchampionship.org

Tekst & foto: Luuk le Clercq

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: