WK TP52 - Het is begonnen!

WK TP52 - Het is begonnen!Vandaag is de eerste dag van het WK TP52 gezeild en stond in het teken van een dag oefenen voor iedereen, zo ook het race comité en dus een oefen race met daarvoor 2 oefen starts. Tot 6 minuten voor de start heeft elke boot (behalve het Franse team aan boord van Spirit of Malouen VI) één RIB naast de boot om alle ongewenste zeilen van boord te nemen en andere aan boord te krijgen maar daarna is het RIB's weg en zeilen.

De race zelf was duidelijk niet een oefenpotje zoals zo vaak gezien in het voetbal maar wordt op het scherpst van de snede uitgevochten inclusief protesten (die alleen niet door een Jury gehoord worden). Voor het team van Henri Lloyd – Weapon of Choice was het een lastige dag inclusief een protest tegen (rondje gedraaid) maar aan de positieve kant konden we (jongens die een dubbelrol hebben als shorecrew) het vroegst naar huis van de afgelopen twee weken. De race zelf werd gewonnen door Quantum (na het winnen van de pin-end) voor Matador en Synergy, maar het meest opvallend was de eerste bovenboei ronding, zelfs met slechts 10 boten kan je in deze vloot niet over stuurboord (port-tack) op de layline varen want je verliest veel plaatsen met het ontwijken van de vloot over bakboord.

Morgen staan er maximaal drie W-L races op het programma, na vandaag is Quantum de grote favoriet en de kans is dus groot dat ze haar wereldtitel succesvol kan verdedigen. Tegelijkertijd is de voorspelling voor lichte condities en 2007 Judel-Vrolijk ontwerpen Bribon, Cristabella, Spirit of Malouen en HL–WoC zouden het relatief goed moeten doen.

Kijk op de evenement website voor snelle updates en hoge kwaliteit foto’s: www.tp52worldchampionship.org

Tekst: Luuk le Clercq
Foto: Pedro Martinez / 2009 TP52 World Championship

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: