Nederlandse toptalenten strijden tijdens Race of the Classics

Nederlandse toptalenten strijden tijdens Race of the ClassicsOp 13 oktober maken veertien zeilteams, bestaande uit ambitieuze en jonge professionals die actief zijn binnen kaders van multinationale organisaties, zich op voor de vierde editie van de Race of the Classics for Young Professionals (ROTC YP). Een bloedstollende wedstrijd op Nederlands mooiste klassieke zeilschepen. Ten doel staat het bevorderen van de interactie onder jonge hoogopgeleide in uiteenlopende beroepsgroepen. Vijf dagen strijden, samenwerken en bikkelen op zee zijn de perfecte ingrediënten.

Deelnemers

De deelnemende teams brengen ruim 350 ‘young professionals’ uit geheel Nederland bijeen. Een zeer divers deelnemersveld waarin naast de financiële sector en zakelijke dienstverleners ook de industrie en overheid goed vertegenwoordigd zijn. Voor alle deelnemende teams biedt de Race naast een zeilexperience ook de ideale mogelijkheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met Young Professionals van andere organisaties. De ROTC YP creëert zo het nieuwe ‘girls and boys network’.

Teams

Blackwater Advertisement – Houthoff Buruma – IBM – Imtech – ING Groep – Koninklijke Marine – Ministerie van Economische Zaken – Philips – Rabobank – Shell – Simmons & Simmons – TNT – Unilever – Vopak

200 mijlsrace

Op dinsdagavond 13 oktober start de Race aan wal met een kick-off op locatie. De sfeervolle Rotterdamse Veerhaven is op 14 oktober het startpunt voor de Race, waar de vloot vroeg in de ochtend koers zal zetten richting zee. Vlak voor zonsondergang start de vloot daar zij aan zij op weg naar Engeland. Dit jaar is het doel Ipswich, vlak boven Harwich. In de ochtend van vrijdag 16 oktober zet de vloot zeil richting IJmuiden waar zij zaterdagavond arriveert. Op zondag 18 oktober vaart de vloot in konvooi richting Amsterdam, daarbij onthaalt door een waar VIP-schip met topfunctionarissen van de deelnemende bedrijven. Dit jaar staat de wedstrijd voor het eerst in het teken van een 200-mijls race. Aangezien ervaring heeft geleerd dat de weersomstandigheden van grote invloed zijn op de koers van de vloot, is een nieuw doel van de Race geboren: ROTC YP 2009: een unieke race van 200 mijl op internationaal vaarwater.

De wedstrijd

De schepen zijn te categoriseren als traditionele zeilschepen. De liefde voor de schepen en het behoud van dit gedeelte van het Nederlands varend erfgoed klinkt door in de verhalen van ieder schip. Vele 2 authentieke details zijn behouden. Het is om deze reden buitengewoon bijzonder om een dergelijke vloot van 15 schepen met een totale lengte van meer dan 0,6 kilometer op zee te laten strijden in één zeilrace. Het enthousiasme onder schippers en bemanningsleden is dan ook groot. Ruim 400 jaar na de geboorte van Michiel de Ruyter strijden Nederlands best bewaarde schepen voor de YP-bokaal. Ook het thuisfront kan meegenieten van de Race. Elk schip is uitgerust met een GPS-tracker, die gegevens over de koers, snelheid en positie registreert. Niet alleen draagt deze informatie bij aan de professionalisering van de Race, ook kunnen belangstellenden en thuisblijvers de manoeuvres van de afzonderlijke schepen nauwgezet volgen via www.rotcyp.nl

KNRM

De ROTC YP en haar deelnemers zijn ‘redders aan wal’ en steunen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij met grootscheepse wervingsacties. KNRM roemt de ROTC YP niet voor niets als ‘loffelijk initiatief’ en zal de vloot dan ook naar zee begeleiden waar zij saluut zal brengen. Tekst: Marloes Vreeburg

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: