WK TP52 dag 2 - Quantum aan de leiding

WK TP52 dag 2 - Quantum aan de leidingDe tweede dag van het WK TP52 begon met de uitstel vlag en alle crews bleven dus rustig in de schaduw van de jachtclub. Het einde van de zomer betekent dat het water nu het warmst is en een zeebries pas laat in de middag op gang kan gaan komen. Rond 14.00 uur kwamen de boten naar het startgebied maar een oneven wind over de baan betekende dat het nog tot na 16.00u duurde voordat er geraced werd.

De eerste start zag de nieuwelingen aan boord van Henri Lloyd – Weapon of Choice de pin-end winnen, helaas met te weinig snelheid om deze positie vast te houden. Christabella had een slechte start en werd al vroeg gedwongen overstag te gaan en de rechterkant van de baan te gebruiken. Normaal in Palma is het altijd het beste aan de linkerkant maar niet deze eerste race en Christabella kwam als eerste bij de bovenboei en zou deze plek niet meer afgeven. De eerste bovenboei ronding zag vele boten dezelfde rechterkant willen gebruiken downwind en dat vereist een speciale manouvre die we met z’n allen deze winter kunnen oefenen tijdens Goofies, IJspegel of Hamble Winter Series.

Je start de spinnaker hoist alsof het een normale bear away is, maar de mid-bow begint tijdens het sneaken de clew om de voorstag heen te trekken. Bij de boei is het een volledige hoist (het helpt om 4 top grinders te hebben in de cockpit) terwijl er gegijpt wordt en zo wordt het dus een jibe-set met een windward hoist. De naam voor deze manouvre is nog lastiger dan de manoeuvre zelf en hopelijk kan ik snel een video uploaden met de manoeuvre in beeld.

De tweede race startte net na 18.00u en werd gezeild in 6-8 knopen (target speed is dan ongeveer 7.4kts, ~38TWA) met een ondergaande zon. Dit leverde prachtige plaatjes op voor de fotografen (bezoek vooral de gallery op www.tp52worldchampionship.org) en lastige condities voor de zeilers.

Quantum won de start bij de pin en wist de leiding de hele tijd te behouden. Tijdens deze race was er 1 protest en Matador werd gediskwalificeerd. Condities waren weer als normaal in Palma en de linkerzijde betaalde zich uit. Op een enkele leebow en niet volledige hoist van de spinnaker na was de tweede race een stuk minder spannend dan de eerste.

Na de eerste dag leidt Quantum, voor Synergy (zelfde punten aantal) en Christabella (met Bribon 3 punten achterstand). Condities voor dag 3 zijn naar verwachting vergelijkbaar met dag 2 en een late finish is dan ook weer de verwachting.

Tekst: Luuk le LeClercq
Foto: © Nico Martinez/TP52 World Championship

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: