WK TP52 - Artemis aan de leiding met gelijk aantal punten

WK TP52 - Artemis aan de leiding met gelijk aantal puntenOpnieuw een dag waar de voorspelling was voor een late zeebries al had een enkel weer model en depressie met 40knopen wind voorspeld zo’n 50nm weg, ten noorden van Mallorca. Slechts een hint was genoeg om alle support RIBs een ander grootzeil mee te laten brengen en de A4 naast een volledige selectie jibs (voor het team van Henri Lloyd – Weapon of Choice dit is light, light-medium, medium, heavy, 3.5; andere teams hebben soms nog een super-light). Uiteindelijk was er inderdaad meer wind dan op dagen 1 en 2 van het evenement met 13-14kts wind voor de 2 races van de dag.

Na de uitstel op de kant was rond 15.30u de start van de eerste race met de boven boei op 1.8nm. De start was redelijk gelijk over de lijn en de finish was redelijk dicht bij elkaar met Matador als winnaar na hun diskwalificatie van dag 2 een goede manier om terug te komen. Veel meer kan ik niet over de race zeggen omdat er een ritje naar de haven en terug moest worden gedaan met de RIB in voorbereiding op de tweede race van de dag. Na de laatste boot over de finish was voor mij dan ook het hectisch van deze race en net op tijd was de boot weer klaar voor de tweede race van de dag.

Race 4 van het WK begon om 17.00u en hier won Quantum de pin-end voor de eerste leg naar de boven boei. Winnaar van de linkerzijde van de baan leverde niet echt een voordeel op en hun stuurboord slag op de layline zag Quantum in minder dan 10 seconden van de tweede naar de laatste plaats zakken. Zo’n 5 andere boten hadden voor de stuurboord slag layline gekozen en de meesten hadden meer geluk dan Quantum. Plaatsen 4 tot en met 10 waren erg dicht bij elkaar en bij de beneden gate was er bijna geen verschil tussen deze boten met de top drie verwikkeld in hun eigen gevecht. Weer was er heel erg weinig verschil over de baan in het aandewindse rak en het verschil moest dus gemaakt worden bij de boeironding an het benedenwindse rak naar de finish. De nieuwelingen van Henri Lloyd – Weapon of Choice lagen vijfde bij deze laatste ronding maar verloren met hun hoist al snel een plaats omdat de Sambuca (één van de namen voor de eerder beschreven methode) mislukte. Dit had een effect tijdens de rest van het finish rak en ze zakten van die vijfde plek terug naar een achtste bij de finish.

Het comité probeerde vervolgens nog om een derde race te starten om 18.00u maar dat lukte niet meer met de wind. Ondertussen is het programma ook veranderd en zal op vrijdag weer heen-en-weer banen gevaren worden met voor zaterdag de coastal op de agenda voordat op zondag het evenement eindigt. Voor mij persoonlijk moet ik de crew achterlaten voor andere verplichtingen maar met hun commentaar zal ik proberen nog originele inzichten te geven het komende weekend.

De TP52 klasse is ondanks het lage aantal nog steeds dé klasse maar alle toppers gevonden kunnen worden. Farr40 wereld kampioen Teryy Hutchinson als stuurman tegen 908nm in 24-uur navigator Marcel van Triest en zo nog velen anderen.

Foto’s, video en race verslagen inclusief quotes na afloop kunnen gevonden worden op www.tp52worldchampionship.org en ik zal graag vragen beantwoorden over dit spelletje via het zeilforum van ClubRacer.

Als laatste nog de line-up van het team rondom Henri Lloyd - Weapon of Choice:

Tony Langley – eigenaar en stuurman
Simon Dabson – backstay (amateur)
Graham Sunderland – navigator (WinningTides)
Robert Greenhalgh – tacticus (ABN1, Puma, 18ft Skiff)
David Lenz – grootzeil (North Sails UK)
Tom Wilson – boatcaptain en grootzeilcaddy
Chris Walmsley – trim 2 (amateur)
Matt Adams – trim 1
Andy Yeoman – grinder 1 (Grapefruit Graphics)
Geoff – grinder 2 (amateur)
Jonathan Taylor – pit (Christabella, Stay Calm)
Malcolm Stewart – pit 2 (amateur)
Samantha Evans – sewer (amateur)
Shreda – mid-bow/mast (News Corp, Aera, Stay Calm)
Freddy Shanks – bow (Green Dragon, Patches)
Richard Favill – RIB driver
Luuk le Clercq – nipper (amateur)

Tekst: Luuk le Clercq
Foto: © Nico Martinez/TP52 World Championship

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: