Grootste winterserie van de Benelux telt 150 deelnemers

Grootste winterserie van de Benelux telt 150 deelnemersDe novembereditie van de Grevelingen Wintercup 2009/2010 begon voor 15 schepen al op zaterdag; onder het dak van de Grevelingencup werd op zaterdag 7 en zondag 8 november het Open Benelux Kampioenschap J/80 gezeild.
De 135 andere schippers meldden zich zaterdagavond en zondagochtend, zij zouden zondag het water op gaan.

Zondagochtend 9:30 uur, de schippers van de deelnemende schepen verzamelen zich in en rond de evenemententent en wachten, onder het genot van een kop koffie, het palaver af. Gemeld wordt dat inmiddels de 150ste deelnemer is ingeschreven, wat door luid gejuich wordt ontvangen. Om zo veel schepen in goede orde de Grevelingen op te sturen werd er gestart vanaf drie startschepen, voor de Toerklasse/ORC, de First 31.7 en natuurlijk voor het OBK J-80.

De voorspelde variabele wind was aanwezig, echter minder krachtig dan de vooruitzichten ons beloofden. De 12 knopen wind uit oostelijke richting, zou uiteindelijk in kracht afnemen en naar het noorden gaan.

Voor de haveningang van Marina Port Zélande lag het startschip voor de toer- en de ORC klassen. Als eerste startte om 11:00 de ORC 1-2, echter bij de pin-end ging men massaal te vroeg over de lijn wat resulteerde in een general recall. Gelukkig was iedereen snel terug zodat vlot opnieuw gestart kon worden. Deze keer was het enkel de Just Us die te vroeg was bij de pin-end, maar deze draaide keurig terug en kon ook op weg richting de boventon. De Crackajack wist als enige de voordelige positie van de pin-end te benutten en voer over stuurboord voor het hele veld langs.
Bij de volgende klasse, de ORC 3,4,5, verliep de start erg rustig. Enkelen kozen er zelfs voor een halve minuut na het startsein eens richting de lijn te komen, om vervolgens de achtervolging in te zetten.

De toerklassen gingen van start voor een lange baan rond de Grevelingen zodra alle ORC schepen weg waren. Tijdens de starts van de toerklassen bleek maar weer eens dat in de toerklassen niet minder fanatiek gevaren wordt dan in de ORC (en dat is een understatement). Zeker wanneer schepen achter elkaar op volle snelheid rond het startschip kwamen en zich tussen het startschip en de tegenstanders wurmden, maak je spannende momenten mee. Anderen die zich niet in het heetst van de strijd op de startlijn wilden begeven, startten hier rustig achter aan en dit bleek af en toe behoorlijk goed uit te pakken!

Grootste winterserie van de Benelux telt 150 deelnemersInmiddels nam de toch al niet krachtige wind verder af, en toen de ORC schepen terug kwamen en zich opmaakten voor de tweede race van de dag, moesten de zeilers het doen met zo’n acht knopen NO. De ORC schepen gingen voor een korte baan, helaas was de wind te variabel om deze wedstrijd een waardige up-down te noemen, maar desalniettemin een mooie race!

In het noordelijke deel werd gestreden door de First 31.7’s, welke met 17 schepen vertegenwoordigd waren! Voorin het veld ging het met name tussen de Shark, Blauwe Knoop en Big Time. Het was dit keer de Blauwe Knoop die na drie wedstrijden aan het langste eind trok.

Een stuk verder op lag het J/80 veld, waar de tweede en laatste dag van het OBK werd verzeild. Op de zondag zijn zij maar liefst vier keer gestart. Het was bijzonder spannend met meerdere kanshebbers op de titel, er werd gewonnen en verloren op luttele decimeters. Uiteindelijk was het team NED 524 de sterkste en mocht de wimpel mee naar huis nemen. Nogmaals gefeliciteerd!

Zie ook het eerder gepubliceerde J/80 verslag met uitslagen:
Spannend eerste Open Benelux Kampioenschap J/80

De volgende Grevelingen Wintercup editie is 13 december 2009.
www.grevelingencup.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: