Spannend eerste Open Benelux Kampioenschap J/80

Open Benelux Kampioenschap J/80Na enige jaren gestaag bouwen aan de opzet van een klasse-organisatie en het verzamelen van een vloot, ging dit weekeinde de lang verwachtte eerste Open Benelux Kampioenschap J/80 op het Grevelingenmeer vanuit Port Zelande van start. Op sommige boten waren grote zeilnamen uit het heden en verleden te vinden, hetgeen de immer groeiende kwaliteit van de J/80 competitie in de Benelux onderstreept.

De start- en de wedstrijdleiding was onder auspiciën van het Nederlands watersport verbond en de uitvoeringsorganisatie in handen van de Grevelingencup. Het veld had internationale allure met deelnemers uit Nederland, België en Duitsland. Voor het eerst streden boten uit de Nederlandse noordvloot tegen die uit de zuidvloot.

Onder zeer wisselende omstandigheden werden de eerste dag 5 starts weggeschoten. Buien, wolken, vlagen, permanent windshifts en wisselende windsterkten, maakten de baan op het mooie Grevelingen tot een uitdagend strijdperk. De vrijwel altijd goed gelegen maar korte startlijn, leidden tot de typische starttaferelen van kampioenschappen. De samenvatting van de eerste dag was dat race strategie, start en tactieken doorslaggevend waren wegens de geringe verschillen in handeling en snelheid tussen de deelnemers. Ondanks de kleine verschillen tekenden zich toch de contouren van de kanshebbers voor het podium af:

Open Benelux Kampioenschap J/80Het duel om plaats 1 en 2 leek te gaan tussen Jack/Team Quantum Sails van Willem Garschagen, Nic Bol, Tom van der Werf, Charlotte Heijstek en de ingespeelde crew van Team Faber + Münker met Jan-Piet Stuursma, Christopher Savoye, Joris Walraevens en Twan Hanse.
Het duel om plaats 3 en 4 tussen de Joie de Vivre van de scherpe crew van Laura Vroon met Wouter de Vries Lentsch, Kelly, Caroline van Beelen, Rhinus en de Jalapeno van de enthousiaste crew van Erik Scheeren met Jade Ottema, Erick Vink, Emanuelle Scheeren.

De tweede dag waren de omstandigheden duidelijk anders, zon en een lichte, nogal instabiele en krimpende wind waren de ingrediënten voor de volgende serie van 4 starts. Niet minder dan 14 J80’s verschenen aan de start. Er waren boten die met relatief veel twist goed upwind voeren tegen boten met minder of geen twist, De J80 is een veelzijdige boot, die vele mogelijkheden op het upwind rak biedt.

De strijd om de eerste plaats tussen de Faber + Münker en de Jack, kreeg soms de contouren van een matchrace en de strijd tussen Joie de Vivre an Jalapeno was ook op het scherpst van de snede. Gevaarlijke boten zoals, Juul en Chili-Jam (maar welke boot was niet gevaarlijk?) maakten de wedstrijd cyclus van zondag een zenuwslopend evenement. Jack had duidelijk moeite met de omstandigheden en de snelle Jalapeno leek zich te vergalopperen in een enkele ‘ when boats meet’ situatie.

Toen de kruitdampen van de start & finish lijn en de verlenging daarvan in de jurykamer waren opgetrokken (DSQ van Jalapeno in match 1), bleek dat Twan Hanse van Team Faber + Münker de eerste Benelux kampioen J80 werd. Jack van Willem Garschagen de tweede prijs mocht ontvangen en de Joie de Vivre van Laura Vroon als derde eindigde.

Organisatie van de Grevelingencup, deelnemers, start-comite en toeschouwers waren alom van mening dat het een (hoog) waardig evenement was.

www.grevelingencup.nl en www.j80.nl

Alle uitslagen zijn onderaan deze pagina downloadbaar.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: