Windkracht 6 tijdens derde IJspegel

Windkracht 6 tijdens derde IJspegelBij een eerste inspectie op de Albatros, bij aankomst in Scheveningen, horen we een zenuwachtige Ruud, die probeert de hulpmotor te starten. Gerrie is er niet. Willem, nu varend op de Maartje, wordt erbij gehaald. Zonder hulpmotor kunnen we niet voor anker. Het comité bedenkt alvast een alternatieve baan. Met ZW wind is een rondje om de Indusbank een leuke oplossing.

Terug aan boord van de Albatros blijkt alles gelukkig in orde en nemen we ons eerste kopje koffie. De windverwachting is Z-ZW 4 oplopend naar 5 en in de loop van de dag 6 Beaufort. Regen aan de kust met wellicht wat opklaringen. En zo varen we langs SeaSide Appartments naar onze plek op zee.

Arjan, die samen met Eduard de boeien legt, komt met zijn nieuwe boeienboot. Een negen meter lange rubber met diesel. De Stormmeeuw is een indrukwekkend gevaarte dat aan boord van de Albatros wordt aangeduid met "rubberschip". Het spelletje kan weer beginnen. Om ons heen verschijnen steeds meer deelnemers. Van de zeilschool zien we spi-capriolen. De Brainstorm en IJsvogel varen gereefd en hier daar wordt er uit het roer gelopen. Het regent en tien minuten voor de start trekt het helemaal dicht. We moeten wijdbeens staan om niet om te vallen. De FRD vaart zonder Fred Imhoff. Vanaf de Rosetta wordt een camera aan boord gebracht. Roel maakt een film van de IJspegel.

MoshuluMoshuluOm 11.30 uur gaat groep 1 de Tangoklasse mooi van start. Brainstorm kiest voor de pinend, Hot Flash en Beluga vechten om een plekje op de lijn en Maas vertrekt als eerste. Het zonnetje komt er door en er zitten geen regendruppels meer op mijn verrekijker. Bij de tweede groep geven we de Flying Dolphin een X –vlag. Zij ligt over de lijn bij de start van de tweede groep. Gelukkig komt ze niet terug, zij hoort namelijk bij groep 1. De zeilschool zet een rif en ook de Gouden Ruiter vertrekt met een gereefd grootzeil. Antaris gaat niet zo snel weg en de Tigre sluit de gelederen.

In de kombuis bakt Kees deze keer de eieren. Leo is de eerste kandidaat om ze te proberen. Hij blijft overeind en zo verorberen we allen twee boterhammen met lekkere gebakken eitjes. De eerste spi’s verschijnen aan de horizon. Roel komt vertellen dat de eerste start niet is gefilmd. Het apparaat stond nog niet aan. Hopelijk krijgt hij nog een tweede kans.

Daikin gaat weer voorop, met Hot Flash en Eclectic. Het is hard werken. De stroom is nog niet zo sterk, maar de wind gaat wat aantrekken. Bij groep 2 komt de nieuwkomer Griel als eerste naar beneden. De schade van de vorige keer zal wel gerepareerd zijn, want ze varen de sterren van de hemel. Op de hielen zit de Windveer. De Blondie schiet door en vaart de Albatros voorbij, Ijsvogel gaat ook te ver door. Grace O’Malley en Lucifer profiteren hier van en zijn al weer op weg naar de bovenboei. Blondie komt weer achter het startschip vandaan en gaat er voor.

VisioneVisioneGroep 1 komt voor de tweede keer. Solid Sue verlaat het veld. De wind trekt aan tot 24 knopen. Het is 6 Beaufort. In de verte zien we een witte spi met rode rand uit het roer lopen. Spannende momenten aan boord van dat schip. Eclectic gaat bij boei 3 iets te ver door en verliest in afstand op de Hot Flash. De gaatjes tussen de boten worden groter. Rosetta neemt de bocht te ruim en Triple P is behoorlijk omhoog geschoven in de rangschikking.

De eerste finishers komen er aan. Windveer heeft Griel ingehaald en komt als eerste over de lijn. Antares is weer majestueus derde. Daikin komt finishen. De Syrinx en Flying Dolphin moeten nog een rondje. Dapper gaan ze door, ze hebben nog precies 30 minuten om te finishen.

Helaas haalt de tijdslimiet hen in en moeten ze de race afbreken om naar het startgebied te komen om op tijd voor de tweede start van de dag te zijn. Door de ZW wind neemt de stroom weer gigantisch toe. De pinend zou nog iets omhoog mogen. Maar de stroom is zo sterk dat Arjan en Eduard de boei er niet uit krijgen. Arjan meldt later dat hij 3 knopen stroom heeft gemeten bij de pinend.

Bij de tweede start van groep 1 om 13.40 uur gaat Hot Flash als eerste weg. Eclectic en Rosetta, Moshulu en Redan volgen. Een viertal boten van groep 1 is nog druk in de weer om te starten als groep 2 van start gaat. Een wat lastige waarneming van de lijn heeft dit tot gevolg. Gelukkig gaat alles goed en is er een correcte start. Een aantal boten hebben zich door de sterke stroom laten verrassen en zijn te ver naar Scheveningen afgezakt. Stroom is genadeloos en straft meteen. Nada is te laat voor de start en geeft aan terug te gaan naar de haven. Op kanaal 72 melden zich meerdere boten af. De rest gaat door in de strijd met de elementen.

VrijheidVrijheidDaikin is terug naar de haven en we zien Eclectic voorop liggen in het veld van groep 1. Zij wordt gevolgd door de Hot Flash. Bij boei 3 laat de wedstrijdleider de Whisky over Tango hijsen. Dat betekent dat er 1 lus minder gevaren dient te worden voor de Tangoklasse, groep1. Bij groep 2 gaat de Antares op kop. Blondie komt even finishen maar gaat dan toch door voor het tweede rondje.

In het laatste rak heeft Eclectic een enorm gat geslagen met de andere boten. Alleen Hot Flash houdt haar nog een beetje bij. Het duurt minuten voordat wij FRD en Visione zien verschijnen. Triple P bezorgt ons hartkloppingen. Zij gaat voor de boeg van de Albatros met spi en al plat. Spi wordt als visnet achter de boot aangetrokken. Later zien we de spi als een vlieger achter de boot aanwapperen. Maar het zonnetje komt er weer door en geeft mooie herfsttinten in het water. Maas komt als eerste van de X 35 ers. Waikabubak volgt zeer snel. Daartussenin finisht de Beluga.

Antares komt als eerste van groep 2. Griel en Happy vergeten boei 3 te nemen. Bijzonder jammer want dat levert een dsq op. Windveer doet er zijn voordeel van . De echte diehards draaien nu rond de bovenboei en komen meest zonder spi naar beneden zetten. Tenslotte sluit de Gouden Ruiter de gelederen en finisht als laatste.

Op de wal wacht Jan Willen van de Wezenbeek met zijn protestcommissie. Er wordt weer flink geprotesteerd, dus werk aan de winkel voor de commissie. In het clubhuis is er een gezellige prijsuitreiking met onze Good Old Frans.

Tevreden gaan we na een dagje Scheveningen weer naar huis.

Meer info: Meer info: IJspegel Trophy
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: