WK Dart 18 2009 trekt sterke competitie naar Aruba

WK Dart 18 2009 trekt sterke competitie naar ArubaDodé en Lloyd/Jones-Pierce gelden op Aruba als de gedoodvergde favorieten. David Lloyd is de enige zeiler die in de Dart 18 alle voorgaande wereldkampioenschappen zeilde. Samen met Jones-Pierce wist hij sinds 1998 drie bronzen WK-plakken en een zilveren medaille in de wacht te slepen.

Het Franse duo Thierry en Christine Wibeaux zal op jacht gaan om zijn gouden prestatie van 2004 te evenaren. Uit Duitsland verschijnen Matthias Huber en Dominik Volke aan de start. Dit tweetal werd in 1998 Europees Kampioen en behaalde EK brons in 2001.

Van de Nederlandse vloot maken Arend Prins/Reinout den Teuling en Nicolette van Gorp/Ruud van Gisbergen de grootste kans op een plek bij de beste tien van de wereld.

Aruba Heineken Regatta open klasse

De jaarlijkse Aruba Heineken Catamaran Regatta vindt gelijktijdig met het Dart 18 Wereldkampioenschap plaats. Voor de veertien teams in de open klasse staan twaalf wedstrijden op het programma. Xander Pols, oud-winnaar en tweevoudig winnaar van de line-honours in de Zwitserleven Ronde om Texel, neemt het op tegen landgenoot John Moret. Moret zette door de jaren heen het Caribische catamaranevenement meedere malen op zijn naam. De vloot vertegenwoordigt de Arubaanse, Nederlandse en Duitse vlag, dus het wordt een onderonsje tussen deze landen.

De lange afstandsrace is voor velen het hoogtepunt van de zeilweek en voert de deelnemers langs de Arubaanse kust en op de terugweg door een schitterende lagoon en de haven van Oranjestad. Alle korte baanwedstrijden worden direct onder de kust van Palm Beach gezeild. Door de aflandige passaatwind is de zee daar vlak. Dat maakt het water geschikt voor zeilers van diverse niveaus. Voor zowel het WK Dart 18 als de Aruba Heineken Catamaran Regatta duurt de competitie tot en met vrijdag 27 november, waarbij 24 november een rustdag is. Traditiegetrouw heeft organisatie weer een uitgebreid sociaal programma in petto, met gezellige strandfeesten en happy hours.

Dart 18 - Jongere zus van Tornado

In 1975 ontwierp de Brit Rodney March de Dart 18 als eenheidsklasse. Het ontwerp stamt af van zijn eerdere creatie, de oud-olympische Tornado uit 1967. De Dart 18 is 5,5 meter lang, heeft een grootzeil en fok, één trapeze voor de bemanning en geen zwaarden. De boot is eenvoudig te varen en nog altijd geliefd. Door het ontbreken van continue materiaalontwikkelingen blijft de door ISAF erkende klasse betaalbaar voor een bredere groep zeilers. Vooral Engeland kent een groot Dart 18-veld. In Nederland zijn circa veertig wedstrijdteams actief. In 1995 werden Sven Karsenbarg en Annemarie Kingma als enige Nederlanders ooit wereldkampioen in de Dart 18. Remco en Ronny Kenbeek wonnen in 1993 het EK Dart 18.

Organisatie

De 19e Aruba Heineken Regatta en het WK Dart 18 worden georganiseerd door Edwin Lodder van Sailing Management International en Discover. Zijn bureau richt zich full-time op de organisatie van zeilevenementen, zoals 's werelds grootste catamaranevenement de Zwitserleven Ronde om Texel, Delta Lloyd North Sea Regatta, DELTAWEEK, Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, WK 470 2010 en de Aruba Heineken Regatta.

www.arubaregatta.com & www.dartworlds2009.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: