Sailor meets Sailor groot succes

Sailor meets Sailor vlagAfgelopen zaterdagmorgen, even over half 11, wapperde de Sailor meets Sailor – vlag in de haven van Colijnsplaat. Hiermee waren de de festiviteiten rond de Nederlandse en Belgische zeilers die ooit aan de Whitbread of Volvo Ocean Race hadden deelgenomen officieel begonnen. Het was de Commissaris van de Koningin voor Zeeland, mevrouw Karla Peijs, die na een korte toespraak samen met Tjerk M. Romke de Vries, deelnemer én overall winnaar van de allereerste in 1973 op Sayula II, de vlag ten top mocht hijsen. Het feest kon beginnen.

Mevr. Peijs hield een mooie toespraakMevr. Peijs hield een mooie toespraakHet is eigenlijk een raadsel waarom voorheen niemand ooit op het idee is gekomen om ‘onze zeilende helden’ eens in de bloemetjes te zetten en tegelijkertijd een breed zeilerspubliek een kijkje te laten nemen achter de schermen van één van de zwaarste oceaanzeilwedstrijden. Een duidelijk geëmotioneerde Jacolien de Waard - van de Plasse en een zichtbaar tevreden Kees Saaman hebben er dan wel meer dan een jaar voorbereiding opzitten om dit ere - weekend volledig in te kleden.

KNRM

Veel volk voor de KNRM in actieVeel volk voor de KNRM in actieDe talrijke aanwezigen konden proeven van een rijk gevuld programma. Die andere helden, de mensen van de KNRM, mochten meteen van wal steken. Ook om hen was het eigenlijk een beetje te doen, aangezien de opbrengst integraal voor de kas van de reddingsdienst bestemd was. Een spectaculaire redding van een drenkeling ter zee en wat kunst- en vliegwerk van de helikopterpiloot lieten duidelijk zien dat ook zij op en top gedreven met hun vak of hobby bezig zijn. Petje af. We hopen met z’n allen natuurlijk dat we ze alleen op dergelijke evenementen van dichtbij aan het werk te zien krijgen.

Op het water

Genieten op de Homatro Extreme 40'sGenieten op de Homatro Extreme 40'sDaarna kon men inschrijven om eens mee te varen op een echte zeilbolide. De Pleomax en beide Homatro Extreme 40’s nodigden uit. Ook ondergetekende liet de kans niet liggen en stapte mee aan boord bij Mitch Booth. Het klein-mannekes-gevoel van bij Sinterklaas op de schoot te mogen gaan zitten kwam even terug. We kregen antwoord op alle vragen en mochten zelf even sturen. Dag Sinterklaasje, geef mij maar meneer Booth. In een constant windje van pak hem beet 10 knopen draaiden we rondjes rond de Pleomax. “Wat zijn wij toch sukkels op onze kielboot!” was wellicht de meest gehoorde reactie.

De tent

Alle aanwezige veteranenAlle aanwezige veteranenIn de tent kon men ondertussen alle verhalen aanhoren van hoe het er nu echt aan toe gaat in zo een extreem zware zeilwedstrijd. Geen enkele vraag bleef onbeantwoord en de anekdotes kwamen vlot van over de zeilerstongen. Ondertussen kon men ook beeldmateriaal bekijken van alle edities van de Whitbread – Volvo Ocean Race. Best wel indrukwekkend. Tegen de avond konden de ingeschrevenen aan het ‘walking dinner’ beginnen. Te zien aan de kopjes op zondagochtend hadden verschillende het dinner op hun knieën beëindigd!

Zondag

Veel volk op de PleomaxVeel volk op de PleomaxZondag was de aanwakkerende wind en de regen een beetje spelbreker voor diegenen die nog eens mee wilden varen op het mooie Oosterscheldewater. De Extreme 40’s lieten even na de middag de zeilen zakken, al vermoed ik dat de vaste teamleden van Holmatro net dan echt begonnen te genieten. Voor opstappers werd het toch net iets té kinky. De tent liep echter dan wel weer goed vol voor nog meer verhalen en weetjes. Op zondagavond werd de haven van Colijnsplaat weer ‘de haven van hier rechtover’, maar even was ze de thuishaven van onze helden. Misschien blijft ze dat vanaf nu toch gewoon voor altijd?

Vanwege alle aanwezigen en zeker vanwege alle uitgenodigde Whitbread – Volvo Ocean Race – veteranen, proficiat en dank je wel Jacolien en Kees (en hun ganse team)!

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: