Zwaar weer op komst bij IJspegel van 1 november 2009

Zwaar weer op komst bij IJspegel van 1 november 2009Volgens post Ouddorp is het Z-ZO wind kracht 5 golfhoogte bij de Ooster 0,45 m en zijn er stormwaarschuwingen voor Hoek van Holland Z-ZO 7-8. De regen komt met spoed en zal het zicht reduceren tot minimaal. Onze wedstrijdleider heeft vorig weekend zijn cursus bij de ISAF voor International Race Officer afgesloten met een score van 93 % goed. Daar werd geleerd: Varen als het kan en stoppen als het niet meer kan. En met deze wijsheid in pacht wenden wij het steven van de Albatros en varen naar zee.

De boeienjongens zijn paraat en varen in een rubber met 275 pk. De zee is vlak en windkracht is zo rond de 4 Beaufort, richting schommelend tussen de 175 en de 185 graden. De bovenboei gaat voorlopig op 180 graden.

Om 11.30 uur is de eerste start en zowel voor de Tango als Uniform klasse is er weinig te doen op de bak van de Albatros. Zeer gedisciplineerd vaart een ieder over de startlijn en de X en de EV blijven aan de reling. De wind gaat toch wat krimpen en dat heeft een lange stuurboordslag tot gevolg. De boeienboot blijkt een lekkende tank te hebben en moet terug naar de wal. De bovenboei verleggen is er even niet bij, dus varen maar.

In de kop van de Tangoklasse zien we een strijd tussen de Daikin, Foxy en Hot Flash. Alle drie zijn tegelijk bij de benedenboei. De Daikin zet de spurt erin en neemt als eerste de boei gevolgd door de Foxy. Hot Flash neemt een royalere bocht en moet met een derde plek genoegen nemen. Eclectic komt met een gestreken spi bij de boei maar schiet dan door richting Scheveningen. Het duurt even voor dat een en ander weer in het gareel is. FDR maakt hier gebruik van en schuift voor de Eclectic rond de boei. De Maas maakt een prachtige boeironding en dan valt ons oog op de Visione. In plaats bakboord uit gaan zij plotseling naar stuurboord. Daarbij brengen zij de Beluga in een precair parket. Om een aanvaring te voorkomen moet zij mee in deze slag. De Brainstorm, ook dichtbij, prikt de boot precies tussen Visione en boei.

De Griel troeft de Antares afDe Griel troeft de Antares afDan komt groep 2, Uniform klasse, aanzetten. De Antares ligt volgens ons voorop. Maar de Griel, onze nieuwkomer, troeft hem af bij de boei en rondt deze als eerste. Dan zien we de Griel ook richting achtersteven van de Albatros varen. Verbaast volgen wij haar. Zeilen worden gestreken. Ondertussen wel een melding van de X-stream dat zij uit de race gaan vanwege schade. We volgen de wedstrijd en houden 1 oog op de Griel. Dan komt de melding dat zij problemen hebben met het roer en huiswaarts keren. Jammer van de mooie plek die zij veroverd hadden.

Maar er gebeurt meer bij de beneden boei. Het lijkt of de Lucifer uit haar roer loopt. De Happy schiet opzij. Heeft er toch een aanvaring plaats? De NL Sailing 2 gaat er ruim omheen en vervolgt haar weg. De hekkensluiters zijn dit keer de Gouden Ruiter en de Tigre.

Wij volgen de wind en zien de kuiven op de golven toenemen. Zo af en toe schiet de wind eruit en schommelen we iets heviger op de Albatros. De Tangoklasse komt voor de tweede keer rond boei drie.

Visione en RedanVisione en RedanOp de Albatros maakt men zich gereed voor de finish van de Uniformklasse. Majestueus komt de Antares als eerste naar de finish gezeild, gevolgd door de Windveer en de Esxcape. De Nada doet het verrassend goed vandaag. Wellicht doordat aan boord Albert van Vianen, een bekend FD zeiler, wordt waargenomen.

Ook de Tangoklasse komt naar de finishlijn. Voorop de Daikin, met de Foxy en Hotflash in het kielzog.

Voor de tweede race wordt bij Post Ouddorp naar de weersomstandigheden gevraagd bij de Ooster en de actuele verwachtingen, Nog steeds wordt er 7-8 verwacht en staat er bij de Ooster een royale 6. Dit doet de wedstrijdleider besluiten de volgende wedstrijd te annuleren en een ieder huiswaarts te sturen.

Op de wal wacht weer het protestcomité dat deze keer twee protesten te behandelen krijgt. En is het in een heerlijk warm clubhuis goed toeven met verrukkelijke soep, bitterballen etc.

De regen klettert tegen de ruiten, de wind neemt echt toe en zo zit deze tweede IJspegel 2009-2010 er weer op.

Meer info: IJspegel Trophy
Teskt: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: