Conny van Rietschoten Trofee 2009 voor Coen de Koning en Thijs Visser

Conny van Rietschoten Trofee,Coen de Koning,Thijs VisserOp donderdag 19 november 2009, werden de winnaars bekendgemaakt van de Conny van Rietschoten Trofee 2009. Het zijn Coen de Koning en Thijs Visser geworden (op de foto). De ‘Zeiler van het jaar’ uitreiking vond plaats in de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ in Rotterdam in het bijzijn van eenieder die in de zeilwereld een rol van betekenis vervult.

Het juryrapport meldt: ‘Een wereldtitel winnen is werelds, maar om dit het seizoen daarna te herhalen is slechts voor enkele topzeilers weggelegd. Coen de Koning behoort nu tot dit selecte groepje. In 2008 wist Coen de Koning onverwachts en als jongste catzeiler ooit, de wereldtitel in de F18-catamaranklasse te winnen. Zowel internationaal als nationaal kent deze klasse een competitie van wereldformaat inclusief de oud-olympische Tornado-top. Dit seizoen koos Coen voor de jonge Thijs Visser (net 20) als zijn nieuwe bemanning. Het duo werkte doelgericht naar het WK in Knokke toe. En passent werden de mannen tweede bij de Delta Lloyd North Sea Regatta en wonnen ze de Zwitserleven Zeilweek, waardoor ze zich Nederlands Kampioen 2009 in de Open Catamaran mogen noemen. Maar de kroon op hun prille samenwerking was de wereldtitel na een ongekend spannende competitie in een veld van 172 cats. De laatste race werd in stormachtige condities en op een woeste Noordzee gevaren. Maar Coen en Thijs maakten hun favorietenrol waar, dankzij hun sterke serie en stalen zenuwen. Zo werd Coen tweemaal op rij F18 wereldkampioen en mag Thijs zich de jongste F18 wereldkampioen ooit noemen.

De jury is van mening dat Coen de Koning en Thijs Visser een bijzondere prestatie hebben verricht op het hoogste niveau van de mondiale catamaransport. Daarom heeft de jury dit duo gekozen als de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2009.’

De Conny van Rietschoten Trofee is sinds ruim 25 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, een zware zeilrace rond de wereld. De huidige naam van de race is Volvo Ocean Race.

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Aan de watersporters van Nederland is de afgelopen maanden gevraagd kandidaten voor te dragen in een of meer categorieën. Kandidaat-genomineerden waren dit jaar de volgende zeilers. In de categorie Jeugdzeilen/surfen: Max Deckers - Duko Bos en Maarten-Max Moerman. In de categorie Bijzondere Verdienste: Ute Vrijburg en Harry Amsterdam. In de categorie Zeezeilen: Bouwe Bekking en JanKees Lampe. In de categorie Internationaal en Olympisch Zeilen/surfen: Lisa Westerhof – Lobke Berkhout en Coen de Koning – Thijs Visser.

Uit de winnaars van de categorieën koos de jury dus Coen de Koning en Thijs Visser als winnaars van de Conny van Rietschoten Trofee 2009.

Zie ook de website: www.vanrietschotentrofee.nl, waarop vanaf 20 november het volledige juryrapport is te lezen.

Tekst: Hans Zuiderbaan

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: