Noordzee Club bericht aanpassingen ORC Rule

 • Author: Ice
  Date: vr, 20/11/2009 - 13:05

ORC Congres 2009Het ORC Congres dat jaarlijks wordt gehouden is pasé composé. Voor de Nederlandse vloot ORC-Club zeilers zijn de belangrijkste wijzigingen reeds gekend. De Noordzee Club meldt dat 80% van de lage landen vloot slechts een halve procent aanpassing krijgt de GPH (tijdsberekening factor).

De snellere, modernere en lichte schepen krijgen een wat realistischer handycap. De zwaardere zeiljachten moeten wat inleveren. Ook zeiljachten gemeten zonder spinnaker krijgen een zwaardere rating. Een tweede genua, aangeslagen zonder voorstag, is nu ook toegestaan.

De opmerkelijkste aanpassingen op een rij:

 • De leeftijdsvergoeding van 0,065% per jaar stopt voortaan na 15 in plaats van 20 jaar;
 • De toer-bonus voor zware spullen zoals een teak dek & waterverwarmer is afgeschaft;
 • De rolgenua vergoeding blijft, echter en alleen wanneer altijd dezelfde genua gevoerd wordt;
 • PBO verstaging krijgt een eigen verrekening, over carbon wordt nog niet gesproken;
 • Elektrische of hydraulische lieren en spanners zijn voortaan ook toegestaan, ze krijgen een aparte verrekening;
 • En de voor sommige moeilijke inrichtingseisen vanuit het IMS tijdperk werden vereenvoudigt.

Ook meldt de Noordzee Club dat het ORCi (international) Wereldkampioenschap 2010 in het buurland Duitsland wordt gezeild van 6 t/m 12 september in Flensburg.

Meer informatie: www.orc.org

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: