Hoger en Harder zeilen met de vernieuwde kernploeg

Hoger en Harder zeilen met de vernieuwde kernploegVorige maand werd de vernieuwde en uitgebreide Delta Lloyd zeilkernploeg voorgesteld onder het motto Hoger en Harder. De afdeling Topzeilen van het Watersportverbond presenteerde maar liefst 18 topzeilers en 7 ervaren kernploegcoaches en een nieuwe technische directeur. Wat zijn deze zeilers uit het keurkorps nu aan het doen om hoger en harder te gaan onderweg naar de Olympische Spelen van London 2012?

Toplocatie

Een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg traint eind november 2009 in het Zuid-Portugese Portimoa. Die trainingen zijn onderverdeeld in stages van tien dagen op en een week af. Met andere woorden: tien dagen intensief trainen op het water gecombineerd met het fysieke programma. Dan mogen de topzeilers een week naar huis waar alleen aan het fitness programma wordt doorgewerkt.

De Nederlandse zeilers verblijven in de Marina van Portimao. Deze prachtige moderne haven is van alle faciliteiten voorzien voor mens en materiaal. De haven ligt aan de monding van de Rio Arade. De Nederlandse topzeilers varen op zee voor de indrukwekkende en grillige kust van de Algarve. Het weer is te vergelijken met een mooie voorjaarsdag in Nederland. Warm overdag en koel in de avond. Met andere woorden, er kan volop gevaren worden.

470 Kernploeg

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zijn 17 november begonnen aan hun eerste sessie in Portimao. Onder begeleiding van kernploegcoach 470 Jacco Koops. Ze sparren met kernploegleden Steven Lefevre en Steven Krol die begeleid worden door Daniel Smith.

Margriet Fokkema en Marieke Jongens, die ook nieuw zijn in de kernploeg, hebben tot januari de tijd gekregen om aan hun studie te werken; dan sluit dit duo zich in Miami aan bij de bovenstaande kernploegleden in de 470.

De gebroeders Coster hebben hun eigen programma en vertrekken in december met coach Dick Coster naar Miami voor een groot deel van de maand. Daar trainen ze met de Engelse 470 teams. Dat doen ze ook in januari als voorbereiding op de Miami Olympic Classes Regatta 2010.

Match race Kernploeg

Kernploegcoach Maurice Paardenkooper zijn team van vijf Match Race dames hebben net een week van trainen afgesloten en de twee Elliots match race boten staan keurig op de wal op een trailer. De dames komen nog terug voor een sessie in Portugal voordat ze naar Miami verhuizen in voorbereiding op de Miami Olympic Classes Regatta van 24 tot en met 30 januari 2010.

Laser standard + radial kernploeg

De drie mannen die namens de Delta Lloyd Kernploeg in de Laser Standard klasse uitkomen zeilen in december in Palamos, waar ze ook gaan meedoen aan de Christmas Race in december. De ploeg met Roelof Bouwmeester, Gijs Pelt en Mark de Haas onder leiding van Jaap Zielhuis maakt zich daarna ook op voor de Olympic Classes Regatta in Miami.

Marit Bouwmeester werkt onder leiding van coach Mark Littlejohn in Melbourne samen met Anna Tunnecliffe en Sari Mutala aan het ontwikkelen van een tactische en strategische benadering van het wedstrijdzeilen. Tunnecliffe is vorige week nog gekozen tot ISAF World Sailor of the Year, mede als gevolg van haar Olympische gouden medaille van 2008.

RS:X Windsurfen

Windsurfer en kernploeglid Dorian van Rijsselberge moet verder zonder trainingsmaatje Casper Bouman. Rijsselberge werkt met trainer Aaron McIntosh in Cadiz aan specifieke onderwerpen samen met zijn Franse trainingspartner. Daarna gaat de surfer samen met Marit Bouwmeester naar de Alpen voor een winterstage. Daar ligt de nadruk op fysieke fitness.

De RSX-dames zijn geen onderdeel van de Delta Lloyd Kernploeg. Maar de vijf zeilers uit dit project trainen vanaf 19 november ook in Portimao. Daarna gaan de dames richting Cadiz voor de volgende trainingsstage en sluiten dat af met de New Year’s Race. Na 12 januari 2010 zal de bond beslissen wat voor status dit project krijgt.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: