Lage landen duidelijk aanwezig tijdens 16e St. Barth Cata Cup

Afgelopen weekend werd van 20 tot 22 november 2009 in de tropische wateren van St. Barth de 16e editie van de Cata Cup gehouden. Een internationaal deelnemersveld van 35 Formule 18 catamarans verscheen hier aan de start. Onder schitterende zeilcondities werden zowel korte- als langebaanwedstrijden verzeild. De lage landen wisten het podium uiteindelijk goed te vertegenwoordigen. Mischa Heemskerk en Eduard Zanen pakten de eerste plaats. Patrick Demesmaeker en Olivier Gagliani namen het brons mee naar België.

Demesmaeker en Gagliani op weg naar de dagzege op vrijdagDemesmaeker en Gagliani op weg naar de dagzege op vrijdagDe Cata Cup is een wedstrijdweekend waarbij het hele eiland betrokken is. De langeafstandsraces worden langs alle baaien gepland waardoor zowel toeristen als lokale bevolking getuige zijn van een waar schouwspel tot dicht onder de kust. Op vrijdag mochten de zeilers vroeg van start. Om 09:30 klonk het startschot voor een 5,5 uur durende race. Heemskerk/Zanen lagen lang in leidende positie. “Na ongeveer 3 uur zeilen ging de hele top 3 de verkeerde kant op. Complimenten voor Patrick Demesmaeker en Olivier Galiani. Zij waren de eerste dag heer en meester als het ging om navigeren. We hebben nog geprobeerd ze in te halen, maar al snel bleek de ervaring in langeafstandsraces van Patrick en Olivier niet meer te overbruggen. De terechte winnaars van de eerste racedag, zij maakten geen fouten”, vertelt Heemskerk. Als derde kwam het Nederlandse duo Huntelman/Van Capelle over de finish.

Zaterdag
Heemskerk en Zanen pakten de eerste race op zaterdagHeemskerk en Zanen pakten de eerste race op zaterdagNa de ‘warming up’ van vrijdag stonden zaterdag twee langeafstandsraces op het programma. Dit keer was het parcours geen echte verrassing, ondanks dat deze pas tien minuten voor de start bekend was gemaakt. Heemskerk: “Het was een mooi dynamisch parcours. Zo’n dertien boeirondingen met lastige keuzes: ruim om het eiland met meer wind of toch proberen af te snijden door dicht onder de kant te varen. Dat laatste bleek niet zonder risico, veel zeilers kwamen letterlijk stil te liggen en zagen hun kansen vervliegen.” Heemskerk/Zanen wisten de eerste race naar zich toe te trekken en te bekronen met een paaltje. De tweede race werd gekenmerkt door windwakken en veranderlijke wind. Veel zeilers lieten zich verleiden steeds naar de wind toe te varen en kwamen ongemerkt steeds verder van het eiland te zitten. Het uiteindelijk inkorten van de tweede race resulteerde in een husseling van het klassement. Het Franse team Boulogne/Kervyn schreef hun eerste overwinning bij.

Zondag
Heemskerk en Zanen op weg naar een boeirondingHeemskerk en Zanen op weg naar een boeirondingOpnieuw mochten de zeilers zich op de laatste dag opmaken voor een tweetal langeafstandsraces. Iedereen had er zin in met zeilcondities rond de dertig graden en 8/15 knopen bries. De eerste race maakte Enrique Figueroa (voormalig Olympisch zeiler en wereldkampioen Hobie Tiger 2005) een kostbare fout door de verkeerde kant op te varen. Heemskerk/Zanen straften dit direct af en pakten de leiding over. Tot aan de finish is er nog gestreden maar de twee paaltjes van zondag ging naar het Hollandse duo.

Tevreden en voldaan wordt teruggekeken naar het evenement. Een competitief sterk veld, de gezellige catamaransfeer na de races en de nodige feestjes maakten het geheel compleet.

Uitslag:
1. Heemskerk/Zanen (NED) Hobie Wild Cat 5 pnt. (2-1-(4)-1-1)
2. Figueroa/Aponte (PUR) Hobie Tiger 9 pnt. ((6)-2-2-2-3)
3. Demesmaeker/Gagliani (BEL) Hobie Wild Cat 12 pnt. (1-4-(15)-5-2)

Meer informatie: www.stbarthcatacup.com
Foto’s: Pierrick Contin www.pierrickcontin.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: