Britten doorbreken Franse zegereeks bij WK Dart 18

Lloyd & Jones-PierceEindelijk kon het Britse duo David Lloyd en Joanna Jones-Pierce vandaag de Franse zegereeks bij het WK Dart 18 in Aruba doorbreken. Het lukten de Engelsen om één paaltje van de koplopers Emmanuel Dodé en Fred Moreau af te snoepen. De drie geplande races konden plaatsvinden in een toenemende wind, beginnend met circa twintig knopen in de ochtend. De strijd in de Dart 18-vloot was spannend, met het Zwitserse duo Heynisch/Gysi als nieuwkomer in de top vijf. In beide klassen veranderden de podiumplekken.

Palm Tours Race 4 - Goudriaan en Damen op dreef
De eerste start van de dag liet een interessante verdeling zien. De Nederlanders Goudriaan en Damen kozen voor de pin-end (linkerboei van de lijn), terwijl Dodé/Moreau in het midden vertrokken en Lloyd/Jones-Pierce bij het startschip. Thierry en Christine Wibaux hadden kort na het schot al pech. De haak van het grootzeilslot raakte los, waarvoor ze terug naar het strand moesten. De Franse klassementleiders en de Nederlanders zochten de linkerzijde van de baan op en kwamen respectievelijk als eerste en tweede bij de bovenboei. Damen: "Nu konden we die plek wel vasthouden, want we liepen beter voor de wind. Langzamerhand worden we handiger. Bij de start kun je al veel winnen en aan de wind moet je niet te veel de hoeken ingaan. Er zijn te veel shifts."

Zijn landgenoten Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen waren in een felle strijd verwikkeld voor de derde plek. Aanvankelijk hadden ze de Zwitsers Heynisch en Gysi voor zich. Van Gorp: "Die konden we in het tweede kruisrak pakken. Alleen kozen we in de derde ronde voor de linkerkant en dat was niet goed. We hadden te veel last van de vlagen, waardoor de Duitsers Matthias en Dominik ons inhaalden."

Setar Race 5 en 6 - Sterke competitie in kopgroep
Na de lunch kwamen Dodé en Moreau iets te gretig uit de startbklokken. Zelf dachten ze te vroeg te zijn en dus keerden ze terug om opnieuw de lijn te passeren. Dat leverde een voordeel op voor Lloyd en Jones-Pierce, die als eerste om de bovenboei gingen. Lloyd: "We stonden op scherp na de slechte ochtendwedstrijd." De Britten eindigden daarin als negende. "De Zwitsers gaven flinke tegenstand en Emmanuel had een waanzinnige comeback in het tweede voor-de-windse rak." Moreau legt uit: "We moesten wel aanvallen, dus probeerden we elke vlaag en draaiing te benutten." Dit keer leverde dat een tweede plaats op, achter Lloyd en Jones-Pierce. Huber en Volke werden derde.

Hoewel Dodé en Moreau de traditie van winnen direct weer herstelden, kregen ze het niet cadeau. Ze gingen in race zes weliswaar aan de leiding bij de eerste bovenboei, maar wel met Huber en Volke direct in hun kielzog. Dodé: "We hadden een fantastisch gevecht met Matthias. Wij waren aan de wind wat snellen en zij juist voor de wind." Huber voegt toe: "We lagen er zelfs even voor, maar zij varen hoger en de bemanning is continu op elke golf aan het schoten. Zij zeilen gewoon perfect." Het Duitse duo neemt de tweede plek overall over van het echtpaar Wibaux, dat vlak voor de laatste gate hard over de kop ging.

De Nederlanders deden het ook goed in deze race. De plaatsen vijf tot en met acht waren voor Oranjeteams.

Top vijf Dart 18 Worlds 2009 na zes races en een aftrek:

1. FRA - Emmanuel Dodé & Fred Moreau, 5 punten
2. GBR - David Lloyd & Joanna Jones-Pierce, 13 punten
3. GER - Matthias Huber & Dominik Volke, 15 punten
4. NED - Ruud Goudriaan & Bart Damen, 20 punten
5. SUI - Werner Heynisch & Markus Gysi, 30 punten

www.dartworlds2009.com

Foto: Steve Arkley
Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: