Dode/Moreau pakken Dart 18 wereldtitel 2009 met nog een race te gaan

Dode/Moreau pakken Dart 18 wereldtitel 2009Op donderdag 26 november pakten de Fransen Emmanuel Dodé en Fred Moreau de Dart 18 wereldtitel 2009 met nog één race te gaan. Ze zijn de welverdiende wereldkampioenen met zeven paaltjes en twee tweede plekken. Een scheur in de achterbeam leek spelbreker te worden, maar de Franse teamspirit hield de titelverdedigers in de strijd. Het Britse duo David Lloyd en Joanna Jones-Pierce nemen de zilveren medaille mee naar huis, maar het gevecht om brons is nog volop gaande.

"Niemand heeft ooit het WK Dart 18 tweemaal achter elkaar gewonnen, dus dat was mijn doel voor dit jaar", aldus een uitgelaten Dodé. "En het was het Franse team dat dit mogelijk maakte, want iedereen schoot in actie toen het probleem zich vandaag voordeed." Net na de lunch ontdekten de Franse zeilers dat er een scheur in de achterbeam van hun 29 jaar oude Dart 18 zat. Met drie races te gaan, was dat was een serieuze bedreiging voor hun poging om de wereldtitel te prolongeren. Dodé: "Op het moment dat ik het zag, dacht ik alleen maar 'actie'. Thierry Wibaux regelde een nieuwe beam van een lokale Dart 18, die bij het Aruba Watersports Center lag. Anderen begonnen direct de boot uit elkaar te halen. Het leek wel een Formule 1 pitstop. Dankzij alle hulp konden we het kampioenschap afmaken. Op weg naar de start gingen we nog over de kop, waarna we 1,5 minuut voor het startschot aankwamen." De kampioenen hielden het hoofd koel en wonnen die race en tevens de volgende. "De klus is geklaard, dus vanavond gaan we feesten en morgen de boot inpakken", aldus de blije winnaars.

'Teleurstellende zilveren medaille'
"Wij zijn niet blij met zilver", luidt de eerlijke reactie van David Lloyd op zijn resultaat. "We hebben een fantastisch seizoen achter de rug. We hebben de Belgische, Nederlandse en Britse binnenland kampioenschappen gewonnen en nu worden we tweede. Dit is mijn vijfde podiumplek op rij, maar een eerste plaats ontbreekt nog altijd. Ook Joanna won al tweemaal zilver, dus we wilden hier zo graag de titel halen." Volgens Lloyd maakte de ongelofelijke aan-de-windse snelheid van de Fransen het grootste verschil: "Zelfs als ze de verkeerde kant op gingen, hadden wij nog moeite om ze voor te blijven." De materiaalpech van Dode en Moreau had een breekpunt kunnen zijn. Jones-Pierce: "Ik dacht 'nu gaan we zien wat voor een soort zeiler Emmanuel is'. Of hij zou zwichten onder de druk. Dat gebeurde niet, want hij won zelfs nu nog. Hij hield het hoofd koel en is dus de ware kampioen."

Twee Nederlandse teams in de race voor brons
De top twee plekken zijn vergeven, maar de derde podiumplaats is nog beschikbaar voor vier teams. Waaronder twee Nederlandse. Na de tiende race van morgen mag een tweede slechtste resultaat worden afgetrokken. Op dit moment staan de Duitsers Matthias Huber en Dominik Volke derde, ondanks hun gebroken harp van het grootzeilblok in de laatste race. Huber: "Volgens het weerbericht gaat het morgen minder waaien, dus dat wordt interessant." Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen (NED) zetten vandaag in de Zwitserleven wedstrijden een sterke serie van 3-2-6 neer. Daarmee staat ze op de vijfde plaats met zicht op brons. Hun landgenoten Ruud Goudriaan en Bart Damen nemen de vierde plek in. Van Gorp: "Ik had van te voren gehoopt dat we het hier goed zouden doen, maar dit had ik niet durven dromen. Brons zou echt fantastisch zijn." De vierde kandidaat is de Fransman Thierry Wibaux, die een dikke aftrek (22) van gisteren heeft staan. Wibaux: "We liggen allemaal dicht bij elkaar, dus morgen moeten we op volle snelheid van start gaan en een sprint naar de finish trekken."

Dart 18 Worlds 2009 - Top vijf na 9 races en een aftrek:

1. FRA - Emmanuel Dodé & Fred Moreau, 9 punten
2. GBR - David Lloyd & Joanna Jones-Pierce, 20 punten
3. GER - Matthias Huber & Dominik Volke, 30 punten
4. NED - Ruud Goudriaan & Bart Damen, 37 punten
5. NED - Nicolette van Gorp & Ruud van Gisbergen, 45 punten

www.dartworlds2009.com

Foto: Steve Arkley
Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: