Pim Nieuwenhuis en Ferdinand van West naar het WK 49er 2010

Oud-Tornadozeiler Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) en Ferdinand van West (Bloemendaal) bereiden zich met steun van Zwitserleven voor op het WK 49er 2010. Zowel Nieuwenhuis als Van West zeilden in de high performance skiffklasse voordat ze overstapten naar de catamaran. Daarin behaalden ze beiden de wereldtop. Nu dat de olympische status van de Tornado is komen te vervallen, bundelt het duo de krachten in de olympische 49er.

Zwitserleven geeft het ambitieuze team een kans dankzij de sponsoring van het eerste traject tot en met de mondiale titelstrijd. Het WK 49er vindt in januari 2010 in de Bahamas plaats.

"Het is bijzonder dat Zwitserleven ons ondersteunt, want tot nu toe waren ze voornamelijk actief in de beach cats", aldus Nieuwenhuis na de training in Scheveningen met Daan Schutte in de coachboot. "Als we de top willen bereiken, moeten we fulltime kunnen varen. Dat is één van de randvoorwaarden en Zwitserleven helpt ons op weg. Daardoor kunnen we ons de komende maanden volledig op het zeilen richten. We sparren met de Finnen en de Denen, aangezien we daarvoor in Nederland nog niet terecht kunnen. We willen overigens best actief meehelpen om hier meer 49er teams naar een hoger niveau te tillen." Tot op heden ondersteunt het Watersportverbond geen olympisch 49er-traject, dus zijn 49er-teams met olympische ambities op andere wegen aangewezen.

Nieuwenhuis en Van West draaiden dit seizoen twee testevenementen; de Princesa Sofia Cup en de Delta Lloyd Regatta. Van West: "In Medemblik werden we twintigste van de vijftig, dus er zit potentie in." De doelstellingen zijn helder; een plak in London. Nieuwenhuis: "Voor het WK 2010 verwachten we uiteraard nog geen podiumplaats. Daar willen we ons in de gold fleet varen. Alles wat we hoger eindigen, is echt heel goed voor een beginnend team. We willen die aansluiting met de absolute wereldtop vinden. Ik ben vijftien jaar bemanning geweest, dus als stuurman heb ik een waanzinnige uitdaging. Dat vergt heel veel uren in de boot, maar ik denk dat ik het kan. De resultaten zullen het uitwijzen."

Over de min of meer gedwongen overstap zei Nieuwenhuis: "Dit is waar het uiteindelijk naartoe gaat, high perfomance. Wij willen aan de nieuwe kant erbij zijn en niet aan de zijde waar klassen gaan afvallen. Bovendien is dit wat wij allebei het liefste doen. De boothandeling in de 49er is zoveel moeilijker dan op andere boten. Als je bij 25 knopen wind je gijpjes vaart zonder te zwemmen, is dat echt kicken. Het is zo mooi als je dat onder controle hebt en je speelt het spelletje dan ook nog goed."

Stuurman Pim Nieuwenhuis (32)

Bij het EK 49er 2004 eindigden Nieuwenhuis (momenteel woonachtig in Frankrijk) en zijn toenmalige stuurman Mats Hellman buiten de top tien, waardoor ze zich niet voor de Spelen kwalificeerden. Een jaar later eindigde Nieuwenhuis met Daan Schutte aan het roer op de twaalfde plaats bij het WK 49er. In het najaar van 2006 stapte Nieuwenhuis bij de Tornado-routinier Mitch Booth aan boord. Ze bereidden zich met steun van hoofdsponsor Zwitserleven buiten de kernploeg voor op de Spelen van 2008. Het duo haalde WK-brons in 2007 en eindigde als vijfde in Qingdao. In het olympische jaar haalden de mannen tevens zilver bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Ook bij het WK F18 van 2007 kregen Booth en Nieuwenhuis het zilver omgehangen. Nieuwenhuis: "Ik heb veel ervaring van Mitch en onze olympische campagne meegenomen. Het heeft mij een betere allround zeiler gemaakt."

Bemanning Ferdinand van West (21)

Ferdinand van West was drie jaar actief in de 49er, maar kwam naar eigen zeggen in die periode nooit uit de verf. Dat lukte wel toen hij de overstap naar de Formule 18 catamaranklasse maakte. Dit seizoen won Van West samen met zijn Engelse stuurman Hugh Styles het Franse Eurocat in Carnac. Bij het WK F18 knokte dit tweetal zich naar de bronzen plek en tijdens de Zwitserleven Zeilweek zette het de beste resultaten neer tijdens de Dutch Open baanwedstrijden. Van West: "Voor mij is dit zeker een goede ervaring geweest. Vooral het leren winnen van evenementen heb ik niet in de 49er kunnen ervaren. Het is goed om ook in die situaties te komen en dan de juiste taktiek te bepalen."

www.49erworlds.org
Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: