Honderd en één deelnemers aan de jubileum Goofies zeilrace

Honderd en één deelnemers aan de jubileum Goofies zeilraceDeze maand is het precies 25 jaar geleden dat de eerste Goofies race startte. Een jubileum dat bij de laatste Goofies race van dit seizoen op 3 april meer aandacht zal krijgen. 25 jaar geleden waren er naast de beide zeilers die Goof heten (de Goofies), nog vijf ander zeilers. Nu namen meer dan honderd (101) schippers met hun bemanning deel aan de Goofies zeilrace. Het was met het buiige weer deze keer wel echt “watersport”; het regende bij tijd en wijlen pijpenstelen.

Bij de planning van de baan was uitgegaan van de voorspelde windrichting: west. Er waren met name voor de ORC en de “grote” ongemeten boten lange in de windse rakken gepland. Helaas liet de wind de zeilers en de Goofen in de steek. Zoals wel vaker bij buiig weer wisselde de wind sterk. Op een gegeven moment voeren aan beide kanten van de Oosterschelde de boten zelfs (bijna) voor de wind maar met tegengestelde koers! Van een mooi kruisrak kwam dan ook niets terecht. Jammer. Desondanks werd het parkoers door de deelnemer gewaardeerd.

Naast het aantal deelnemers, dat zoals gebruikelijk voor november hoog was, viel ook het relatief groot aantal nieuwe inschrijvers op.

De verschillende starten waren mede doordat ze bijna in de, matige, wind lagen voorbeeldig. De grote hoeveelheid boten op de startlijn leverde geen problemen op.

Alleen een ongemeten boot die precies tijdens de start op de motor het startveld wilde kruisen maakte de start nog spannend. Gelukkig liep alles goed af. De bemanning van de boot op de motor heeft vermoedelijk wel een aantal nieuwe woorden geleerd.

De wedstrijd verliep verder zonder problemen en het veld lag op ook gecorrigeerde tijd relatief dicht bij elkaar. Dat je ook tijdens de Goofies tot het laatst goed moet blijven opletten ondervond Bas Dijkhuizen met de Elyxir. De hele race wist hij zijn schoonvader Jan Bom, die met de Druzix in een zelfde type boot vaart, voor te blijven. Bijna bij de finish rak draaide de wind en viel weg. De bemanning van de Druzix regeerde direct en wist sneller de Spi te zetten waardoor zij een beslissende voorsprong konden nemen.

Uitslagen Goofies november 2009

Bij de ORC-CLUB 1 boten wonnen Roelien Ornee en Bert Dolk uit Zierikzee met de Ragazza voor de Antilope en Stortemelk die 3de werd. Onder IRC was de uitslag voor de 1e drie gelijk aan die van ORC.

De ORC-CLUB 2-5 klasse werd gewonnen door Kees Meijer uit Waalre met de Switch voor Jaap Jansen uit Veere met de Jingle en Johan Bol uit Goes die met de A Boen 3e werd.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Andries Wams uit Wolphaartsdijk met zijn boot de Crossroads voor Bert Jansen uit Berchem (B)met de Prince de Petarcq en Luc Feremans uit Schilde (B) met de playstation 4 die 3e werd.

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Koen Vanoverberghe uit Dilbeek (B) met de Farfelu voor Wim Driessens uit Aardenburg met de Bolderik en Peter van Dijk uit Gierle (B) die met de Indeed 3e werd.

Alle uitslagen zijn onderaan deze pagina te downloaden.

Tekst: Kees van der Vaart
Foto: Christof / Sigma 38 OOD "Enigma"

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: