Een enerverende 4de IJspegel

Een enerverende 4de IJspegelAls om half tien de Albatros los komt van de kade blijkt Peter zijn vaantje te hebben vergeten. Er zit niets anders op dan weer even af te meren en het vergeten vaantje, een onmisbaar object bij zeilwedstrijden, aan boord van de Albatros te krijgen. Het is regenachtig weer en de windverwachting zit tussen de 5 en 6 Beaufort uit zuidelijke richting. We gaan op ons oude stekkie voor anker. De eerste zeiltjes vertonen zich al in de havenuitgang.

Reven worden gezet, de eerste spinnakers gehesen. Zo is een ieder bezig met zijn eigen warming up en vertrekken om 11.30 en 11.35 de beide groepen naar de bovenboei. De regen is koud en er staat gemiddeld 20 knopen wind. Bij het naar beneden komen blijken er toch veel problemen met het voeren van de spi. Foxy gaat royaal voorop maar verliest veel ruimte bij de benedenboei. Ook Eclectic heeft het spieën niet onder controle en verliest de nodige ruimte, Daikin en Hot Flash profiteren en gaan als eersten naar boven. Maas is de eerste X-35, Rosetta komt als 7e met FRD op de hielen. Who´s Next ligt ver achter de Maas. Redan komt als laatste van de groep rond de boei. Brainstorm tobt met zijn spi en gaat tenslotte als allerlaatste aan het volgende rak beginnen. Windveer en Escxape dubbelen Brainstorm en voeren groep 2 aan. NL Sailing 1 volgt, het rif is weer uit het grootzeil. De horizon licht wat op, de golven worden hoger. Jutter, Tigra en Nada sluiten de rijen.

Vervolgens zien we het volgende aan het oog voorbijtrekken. Rosetta gaat plat, Maas tobt bij boei 3, Eclectic gaat fullspeed onder spi de Albatros voorbij en we zien haar aan de horizon verdwijnen. Wind is nog steeds 20 knopen. Foxy vaart alleen met zijn grootzeil. De Windveer finisht met een knoop in zijn spi. Esxcape komt majestueus aanzetten. Syrinx meldt een armfractuur en via kanaal 16 wordt aan de wal een ambulance geregeld. Tenslotte finisht Redan en kunnen we verder met race twee.

De eerste general wordt dan een feit, maar daarna vertrekt een ieder naar de bovenboei . Obelix krijgt een OCS wegens overtreding van de X vlag en niet terug keren naar de startlijn. Gouden Ruiter en Antares hebben een aanvaring. Gouden Ruiter geeft op vanwege behoorlijke schade aan de romp.

Foxy gaat weer voorop, maar wordt direct op de hielen gezeten door het hele veld. Beluga ligt voor de Rosetta, Maas is weer de eerste X, FRD vaart te ver door en Who´s Next maakt een mooie boeironding. Jolly Good is weer in de race. Solid Sue en Redan ronden samen de benedenton. Moshulu zet zijn spi niet. Syrinx meldt dat de armfractuur waarschijnlijk een schouderluxatie is. Windveer komt weer als eerste van groep 2, Esxcape heeft een zandloper Antares gaat na de aanvaring met de Gouden Ruiter redelijk voorin het veld. IJsvogel komt als derde!! Toch nog weer even tobben en zo schieten Lucifer, Obelix en Happy voor de IJsvogel rond boei 3. Blondie is ook weer in de race, Jeanne d”Arc vaart met spi, Grace O’Maley is al naar binnen met een lijn in de schroef. Jutter en Nada varen beide zonder spi, en Tigre sluit deze keer de rijen.

Foxy heeft de afstand tot het achterliggende veld vergroot. Spi wordt mooi gestreken, alleen de spiboom staat nog ver in het aan de windse rak. Daikin gaat mooi rond de boei. Ecletic gaat weer iets te ver door en vaart over zijn spi heen. Deze keer dus geen pluim van de juffrouw. Rosetta heeft Beluga ingehaald en Beluga probeert de wonderbaarlijke visvangst met zijn spi te herhalen. Who’s Next gaat mooi rond de boei. Solid Sue en Jolly Good zetten de achtervolging in. Moshulu en Waikabubak komen elkaar tegen bij de boei. X-stream zonder onze ladyspeaker sluit de gelederen.
Groep 2 komt finishen.Windveer wint van de Antares, waar we 12 man aan boord tellen. Joris K en Happy zitten in de voorste gelederen, Llink en Escxape volgen. Jeanne d´Arc vaart dapper haar rood, wit, blauwe spi.

Dan komt de Foxy als eerste van groep 1. Bij de Daikin is er herrie aan boord. Rosetta heeft een flink gat geslagen tussen haar en FRD, die in de verte zijn spi onder controle probeert te krijgen, Jolly Good finisht deze keer en Redan komt als laatste over de streep.

Het zonnetje is nog schraal. De wolken krijgen weer de overhand. Het is tijd om de haven op te gaan zoeken.

Daar is nog wat werk voor het protestcomité. Zij buigen zich over de aanvaring van Gouden Ruiter en Antares. Ondertussen zoeken wij alvast de warmte van het clubhuis. Uiteindelijke winnaars zijn de Rosetta en de Escxape. Een enerverende IJspegel zit er weer op.

Meer info: IJspegel Trophy
Tekst: Aly Anink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: