IJspegel Trophy race 5 - Prachtige wedstrijden om de Albatros Cup

IJspegel Trophy 2009 race 5 - Eclectic´s Morgens heeft het gevroren. De steiger is glad en de ramen van de auto moeten worden gekrabd. Voor de eerste keer dit seizoen doet de IJspegel zijn naam eer aan. Om aan boord van de Albatros te komen moeten er circusacts worden uitgevoerd. De loopplank is foetsie en het wordt springen geblazen om in te schepen.

Aan boord treffen wij twee nieuwe gezichten. Wiebe Brouwer, ooit stuurman op de Reckless is onze gast en ook Ab Pasman, voorzitter van de Technische Commissie van de Noordzee Club, gaat ons een dagje vergezellen. Met deze kostbare lading aan boord stevenen wij naar onze ankerplek, 1,5 mijl ten noorden van de haveningang.

Het ankeren is nog een hele klus. Maar na enig schopwerk van Ruud en een paar stevige hamerslagen van Gerrie ratelt het anker uit de kluis. De zon schijnt en er staat een lichte deining.

In de Stormmeeuw zitten vandaag Mario en Eduard. Zij gaan voor het stoere werk. Verder zien we Nico. Ooit boeienman op de IJspegels, hij komt er weer een keertje aan ruiken.

Half twaalf precies start de eerste groep. Mooi verdeeld over de lijn vertrekken de deelnemers naar de bovenboei. Er is enige discussie over de positie van de Triple P, maar zij krijgt het voordeel van de twijfel en zo gaat een ieder juist op weg.

DaikinDaikinBij groep twee zijn Obelix en Windveer te vroeg. Zij komen terug om opnieuw te starten. Het comité gaat daarna massaal de kombuis in. Het is een drukke bedoening in de winkel van Willem. Eitjes en koffie vinden gretig aftrek. Vanuit de kombuis zien we de eersten alweer naar beneden komen. Breed uitwaaierend komen spi´s naar beneden zetten. Daikin, Eclectic en Foxy voorop. Daarachter de X-35´s met Maas als eerste en Who´s Next erachteraan. Triple P bevindt zich ook in dit gezelschap. Vanuit alle hoeken spieën de boten naar boei 3. Een mooi spektakel rolt aan ons gezichtsveld voorbij.

Ook groep 2 met Griel dapper voorop komt op de benedenboei af. Windveer, mooi teruggekomen na een te vroege start volgt haar op de hielen en ook EscXape zit in de buurt. Wat meer achterin zien we Panther en Tigre bij elkaar varen en sluit Jutter de gelederen. Daikin komt voor de tweede keer bij boei drie, draait wat te laat naar boven. Eclectic doet dit beter en slaat een gat met de Foxy. Maas volgt en Triple P is met Who´s Next stuivertje aan het verwisselen . In de rangschikking is de Moshulu wat omhoog geschoten en de Redan heeft wat plaatsjes moeten inleveren. De Vrijheid komt als laatste rond.

Griel komt finishen. Zij wint deze race gevolgd door Windveer en EscXape. Antares is wat gezakt in het klassement en Panther wat gestegen. Ook Daikin komt finishen, Eclectic en Foxy komen gijpend op de finish af. Een dynamisch gebeuren. Maas wint van de X-35´s, Who´s Next klopt de Triple P en de Vrijheid is de hekkensluiter.

Panther J/105Panther J/105De bovenboei gaat naar rechts en komt op 75 graden te liggen. De wind is wat wapperig en maakt het de wedstrijdleider niet gemakkelijk. Groep 1 gaat om 13.25 uur van start. Waikabubak en Vrijheid zijn te vroeg. Waikabubak kan direct terug. Vrijheid ligt geparkeerd tussen andere deelnemers en kan niet weg. Zo duurt het even voor ze kan omkeren en opnieuw kan starten. Bij groep 2 ligt bijna iedereen op de lijn en wordt er mooi gestart. De Jutter vaart dan nog aan stuurboordzijde van de Albatros en maakt achter het veld aan een dipstart. De wind neemt toe en tot verdriet van de wedstrijdleider heeft zij de neiging om te ruimen. Toch blijkt het een mooi kruisrak te worden en komen de boten weer gespreid naar beneden zetten. Wederom zien we van alles gebeuren. Brainstorm loop met spi en al uit zijn roer. Ook Daikin laat wel eens een steekje vallen en heeft de spi nog niet neer als aan het kruisrak wordt begonnen. Bij de Moshulu blijft de fok aan de verkeerde kant te zitten en de Beluga probeert met spi en al achteruit te varen. De X-stream met Frans aan boord schiet door. Griel zit weer voorin en de EscXape moet wat boten voor laten gaan. En dan hebben we daar de Panther, een voorbeeld van Haute Couture in de zeilerij. Alles is op elkaar afgestemd, de kleuren op de romp met de kleuren in het zeil en dan ook nog een mooie gennaker met echte panter strepen. Een streling voor het oog. Tenslotte zijn de winnaars overall Daikin en Griel. Hebben we weer een gezellige prijsuitreiking in het clubhuis, met een lekker bittergarnituur van At Sea.

De eerste helft van de IJspegel 2009-2010 zit er weer op.

Namens het comité wordt een ieder fijne feestdagen toegewenst. En hopen wij elkaar weer op 31 januari 2010 te ontmoeten op de zesde IJspegel van 2009-2010.

Meer info: IJspegel Trophy
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: