Solas Big Boat Challenge

Solas Big Boat Challenge - Alfa Romeo2 Belgen en 1 Nederlander in deze Solas Big Boat Challenge (voor zover ik weet...). En dat het Big Boats waren, daar mag je van op aan. Investec Loyal (100ft/Maximus), Wild Oats XI ( 100ft) en Wild Oats X (66ft) (vader en zoon lief waarschijnlijk), Alfa Romeo (100ft), Lahana (98ft/ Zana Konica Minolta), YuuZoo (100ft/Nicorette), Lion New Zealand (78ft) om er maar enkele te noemen. Ik geloof zelfs dat de kleinste “slechts” 52ft was… Het werd een titanen strijd voor de line honours tussen de 2 honderd voeters Alfa Romeo en Wild Oats XI, en wie er won leest u verder in dit bericht.

Bert Schandevyl en Wouter Roos

Op de morgen van de race loop ik op de steiger Bert Schandevyl tegen het lijf die duidelijk in conflict was met zijn jetlag. Den Berre versterkt het team Vanguard ter gelegenheid van deze Solas Big Boat Challenge. Bertje heeft de genua trim voor zijn rekening genomen. Vanguard kwam als 11de binnen, maar op handicap worden ze mooi 6de.

Wouter Roos welke een vaste kracht is op Limit (Reichel Puch 63) moest het samen met zijn team opnemen tegen al de rest natuurlijk, maar vooral tegen Loki, welke ook een Reichel Puch 63 is. Het liep niet allemaal zo gesmeerd als dat ze wilden, want Limit kwam als 8ste binnen voor de Volvo 70 Ichi Ban weliswaar, maar achter Loki die als 7de over de lijn kwam, 90seconden voor Limit. Dat zetten we wel recht tijdens de Hobart zei Wout achteraf. Limit werd 5de op handicap.

Ikzelf was te gast als navigator/tacticus op de legendarische 24m lange Lion New Zealand gerund door Alistair Moore (nope, geen familie van Roger, ik heb het zelf gevraagd.). Daar onze boot 37 ton weegt en dateert uit 1984 maakt dat we een ietsie pitsie trager zijn dan boten zoals Alfa en Oats zeg maar. Neverteless eindigden we op een mooie 2de plek in onze klasse.

En de winnaar is…

Wild Oats XI heeft een zandloperWild Oats XI heeft een zandloperBetreft Line honours was het 1 grote match race tussen de 2 honderd voeters Wild Oats XI en Alfa Romeo. Wild Oats XI heeft Alfa voor 80% van de tijd de weg gewezen, zij het wel op een halve bootlengte. In het laatste downwind rak naar de finish toe gaat Wild Oats XI als eerst rond de bovenboei, hijst de spi en heeft een zandloper. Alfa rond seconden daarna en hijst zonder problem en loopt Wild Oats XI in. Ze maken de fout door over de Australiers te willen lopen welke hun natuurlijk oploeven. Alfa wint het loefduel en gaat als eerste over de finish lijn 1 minuut en 10 seconden voor Wild Oats XI. Wild Oats X wordt 3de en Investec Loyal wordt 4de voor lahana.

Op handicap haalt Rolex Sydney Hobart winnaar editie 2009 Quest (TP52 van Bob Steel) het met 4 seconden van Yendys. Loki wordt knap 3de voor respectievelijk Wild Oats X, Limit en Vanguard.

Who’s your papa now?

Wist u dat Alfa Romeo niet in de zelfde haven mag liggen dan Wild Oats? Naar het schijnt kocht Bob Oatly de haven van Woolwich en zei: Die Kiwi van een Neville Crighton komt er niet in! Na deze race moet Neville waarschijnlijk gezegd hebben: Who’s your papa now mate?

Volgende Afspraak is de Sydney Hobart race...

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: