Marit Bouwmeester wint Worldcup in Melbourne

Marit BouwmeesterDe Nederlandse kernploeg zeilster Marit Bouwmeester (21) won vandaag 19 december Sail Melbourne Regatta. Deze Worldcup wedstrijd down under is de eerste in een serie van zeven van de ISAF Sailing Worldcup. Voorafgaand aan de medalrace, na zeven gezeilde manches, stond Bouwmeester maar een punt achter Paige Railey. De Amerikaanse werd in 2005 Wereldkampioen in de Laser radial en in 2006 gekozen werd tot ISAF World sailor of the year.

Vandaag was Bouwmeester de Amerikaanse echter de baas en eindigde voor Railey in de allesbeslissende medal race, maar de Nederlandse moest van ver komen.

Marit Bouwmeester doet verslag uit Melbourne. “Het was een gekke race. Na de start schatte ik een golf verkeerd in. Die ging volle bak bij mij in m’n boot. Haha, ik stond bijna op zinken, ik lag helemaal geparkeerd en ging als laatste de boei om. Paige ging als zevende rond want die was mij aan het coveren. Voor de wind liep ik alweer twee plaatsen in. In het volgende kruisrak zeilde ik naar een derde plaats. Ik dacht, die is in de pocket, maar toen raakte ik nog de onderboei. Ach ja, ik hield het nog even spannend, haha.”

Bouwmeester werd vierde en versloeg daarmee de meer ervaren Railey en won haar eerste World Cup evenement. De zeilster die opgroeide in het Friese Wartena en nu in Scheveningen woont, maakte vorig jaar haar debuut in de Delta Lloyd Kernploeg. Afgelopen maand trainde Bouwmeester met Anna Tunnecliffe, de Olympisch Kampioen in de Laser radial. Dat deed ze ook al in de afgelopen winter.
Dat mag je nu wel een vruchtbare samenwerking noemen?

Coach Mark Littlejohn legt uit. “Anna richt zich na haar gouden medaille in de Laser nu op het match racen. Maar ze wil nog wel Wereldkampioen worden in de Laser radial. Dus ze kunnen heel open zijn naar elkaar omdat ze geen echte concurrenten zijn onderweg naar London 2012. Wij leren van haar hard varen aan de wind in lichte omstandigheden.”

Marit Bouwmeester stond voor het eerst op de hoogste trede bij de senioren tijdens een aansprekend evenement. “Ik had me beter gevoeld als ik de medal race overtuigend gewonnen had. Ik moet die medal races meer oefenen. Ik werd vaak tweede en dit is wel te gek om te winnen. De eerste van vele overwinningen hoop ik. Ik voel me een stuk comfortabeler in alle omstandigheden. Ik ben superblij dat ik Paige voor blijf met weinig wind. Zij is een van de snelste van de wereld in die omstandigheden.”

“Jammer dat ze niet het Wilhelmus speelden voor mij, maar dat komt nog wel een keer.”

Bouwmeester blijft nog even in Australië en gaat morgen naar Sydney om aan haar afstudeeropdracht te werken voor zeilkleding merk Zhik. “Dankzij Zhik kan ik hier zijn. Als ik mijn scriptie afmaak ben ik ook klaar met m’n studie, dat is best raar. Maar ik ga ook lekker shoppen in Sydney. Ik loop al een maand in dezelfde kleren.”

www.sailmelbourne.com.au

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: