Iran laat Britse wedstrijdzeilers vrij

Iran laat Britse wedstrijdzeilers vrijIran heeft vannacht de vijf Britse wedstrijdzeilers vrijgelaten die vorige week woensdag gearresteerd werden door de Iraanse marine in de Golf. Dat meldt de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens Iran waren de Britten illegaal Iran binnengedrongen. De wedstrijdzeilers waren met hun Volvo 60 'Kingdom Of Bahrain' op weg van Bahrein naar Dubai om er deel te nemen aan de regatta Dubai-Muscat Offshore Race, toen ze vorige woensdag werden onderschept door de Iraanse marine.

De Britten werden vannacht uiteindelijk vrijgelaten nadat uit verhoor was gebleken dat ze per ongeluk in Iraanse wateren terecht waren gekomen. De organisatoren van de zeilrace Dubai-Muscat Offshore Race verklaarden op de BBC dat de boot mogelijk wegens problemen aan de schroef uit koers was geraakt.

Dinsdag liet Iran nog weten dat de zeilers vervolgd zouden worden als zou blijken dat ze met opzet Iraanse wateren waren binnengevaren.De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband had het over 'een confrontatie, geen ruzie' met Iran.

Bahrein en Dubai liggen net zoals Iran aan de Perzische Golf. In die wateren hebben de Britten al herhaaldelijk slechte ervaringen gehad. In maart 2007 werden 15 Britse soldaten opgepakt, omdat ze blijkbaar in Iraans gebied waren geraakt. Die zaak zorgde voor de diplomatieke rel.

Lees ook: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8389946.stm
Bron: dpa/afp/gb/adb

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: