Coldhanded Cup race met koude handen

Coldhanded Cup race met koude handenHet was uitzonderlijk koud in de nacht van vrijdag op zaterdag. In alle vroegte schraapten de bemanningen van 17 schepen de sneeuw van hun dekken. De wedstrijdorganisatie had zout beschikbaar gesteld om de laatste ijsresten te verwijderen. Het lopend want werd gangbaar gemaakt.

Vanwege de strenge vorst waren er een aantal belangrijke wijzigingen: vereenvoudigde startprocedure, een start op GPS-tijd, en de doublehanded klasse werd het verboden om een spinaker te voeren. Uit voorzorg waren er extra volgboten op het water.

Hennie ten Dam's voorspellingen waren juist: Een zwakke ZZO wind, een dun zonnetje, een strakke horizon en een luchttemperatuur van -4. Door de wind voelde het echter als veel kouder. Om 11:40 gleden de boten over de start. De doublehanded klasse omzeilde creatief hun verbod. Fokken en genua's werden uitgeboomd.

De J-109 van het Twynstra Gudde team koos een extreme westelijke koers. Het werd spannen bij de eerste benedenwindse boei, maar het plan pakte net niet genoeg uit om de Grand Slam voor te blijven. Schipper Hans Keverling Buisman van de Grand Slam voer 'cool' in 1:45:26 de baan uit. Deze twee volledig bemande boten zijn aan elkaar gewaagd en zeer gemotiveerd. Dat gaat wat beloven de volgende wedstrijd.

De kleinere en minder beschutte Ojeee werd prachtig derde.

In de doublehanded klasse was niet minder spannend. Stinkfoot pakte de overwinning met een tijd van 1:56:26. Jager 2e, Hodspur op 3.

Uitslag Coldhanded Cup in de bijlage.

Tekst: Huib Swets

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: