Sydney Hobart preview 3: Benelux deelname - de meteo - goodie bag...

Sydney Hobart preview 3 - LimitIn dit laatste gedeelte van de Rolex Sydney Hobart Previeuw zijn we al te weten gekomen dat de eerste kamp van de 100 voeters op seconden uitgevochten werd en gewonnen door Alfa Romeo. De Rolex Regatta kreeg van elk weertype een proevertje (van 30kn op de eerste dag tot geen wind in het weekend). De Rolex Regatta werd gewonnen door Limit op 1 puntje van Loki. Maar dit zegt natuurlijk niets over de kunst van het offshore zeilen.

En we bekijken hier welke zeilers uit de Benelux er zullen deelnemen in de Sydney Hobart Yacht Race en op welke boot, de meteo mogelijkheden, de skipper’s goodie bag, en de record mogelijkheden.

Belgen en Nederlanders op weg naar Hobart:

 • Didier Wackens (BEL), te werk gesteld bij North Sails Benelux en professioneel zeiler, zal het team van Atse Blei versterken op de Pinta-M. Hij is Europees kampioen Swan 45, won de Swan 45 Worlds en kan de Coppa Del Rey 2009 achter zijn naam zetten. Didier vaarde dit jaar de Rolex Swan 45 regatta, en samen met de Rolex Sydney Hobart vaart hij dus 2 horloge wedstrijden bij elkaar dit jaar;
 • Wouter Roos (NED), komende uit de stal van Roy Heiner, ex North Sails Nieuw Zeeland en nu professioneel zeiler op de Reichel Puch 63, Limit. Wouter (Dutchy noemen ze hem hier want Wouter kunnen die pippo’s hier niet uitspreken), vaarde (lees: won) de Rolex Regatta, en de Rolex Sydney Hobart. 2 uurwerk wedstrijden voor hem dus;
 • Bert Schandevyl (BEL), professioneel zeiler, zal op de Coockson 50 Pretty Fly III de boatspeed wat opdrijven. Pretty Fly is een Coockson 50 met canting keel, een boot om naar uit te kijken, en zeker met “den Berre” aan boord! Bertje vaarde dit jaar de: Rolex Fastnet Race, Rolex Swan 45 Regatta, Rolex Maxi Yachts, Rolex Middle Sea Race, de Rolex Regatta Sydney en met de Rolex Sydney Hobart erbij vaart hij dus buiten de rest van zijn enorm palmares 5 uurwerkjes tesamen;
 • Wim Hus (NED), restauranthouder in Sydney en grootzeil trimmer op Zora 1. Wim vaarde de Rolex Regatta en de Rolex Sydney Hobart. 2 Horloges dus;
 • Pierre Delvaux (BEL), ex team Waverider, vertrok naar Engeland om daar te gaan werken bij Team Pindar. Met de centen die hij daar verdiend had en met een aanbevelingsbrief van Ian Williams op zak kocht hij een ticket naar Sydney. Hij zal als voordekker mee varen op de nieuwe Beneteau 40 Paca. Pierre vaarde de Rolex Fastnet Race en samen met de Rolex Sydney Hobart is hij goed voor 2 Rolex wedstrijden;
 • Atse Blei (NED), eigenaar Pinta-M;
 • Bert Visser (NED), Pinta-M (2 Whitbreads gedaan);
 • Rienke van der Veen (NED), Pinta-M (speelt thuis met Max Fun 25's);
 • Jochum Zijlmans (NED), Pinta-M (Team Eclectic);
 • Bart Leerling (NED), Pinta-M (heeft ook Max Fun 25 als hobby);
 • Rien Van der Linden (NED), Pinta-M;
 • Michiel Rueter (NED), Pinta-M;
 • Maarten Voogd (NED), de andere wederhelft van Simonis/Voogd, Yuuzoo (Nicorette);
 • Klaas Huisjes (NED), zal voor de 3de keer de Hobart varen op de Sydney 38 Eleni;
 • Roy Frijters (NED), maakt mee deel uit van het Volvo 60 team Merit;
 • Ikzelf mag als watch captain/stuurman mijn kunstjes tonen op de getunde Salona 45, Zora 1. Ikzelf vaarde de Rolex gewijs de Giraglia, de Fastnet Race, de Regatta Sydney en nu de Sydney Hobart Race. Goed voor 4 uurwerken;

Roet in het eten?

Nope, hiermee bedoelen we niet een zandstorm zoals diegene die Zuid Kangerooland teisterde eind september, maar het klimatologisch fenomeen El Nino. De wateren aan de Zuid Australische kust worden wel tot 6 graden warmer gemeten dan normaal deze tijd van het jaar. De zeer sterke hoge drukgebieden boven Australie houden de lage drukgebieden ter hoogte van de 40ste breedte graad en eren daarmee de naam Roaring forties (lees: Bass Strait). En wat betekend dit alles? Gematigde wind langs de Zuid Oostkust en de kans op deftige stormen in de Bass Strait.

Maar niet alleen dat, daar de Tasman Zee enorm opwarmd is, zijn de stromingen langs de Zuid Oost kust van Aussie opgelopen tot wel 4kn. Je moet het jezelf inbeelden als grote draaikolken met een diameter van ongeveer 300nm. Als je aan de verkeerde kant beland en stroom tegen hebt ben je serieus gechareld. De truk is dus de juiste stroming te vinden.

Fritz Buyl van Weather4expeditions:

"De ganse race lijkt erop bepaald te worden door een golven front ten zuiden van Sydney en ten noorden van Hobart. Ergens ter hoogte van Eden. Initieel (zaterdag 26 dec) lijkt dat front wat ter plaatse te trappelen.
Ten noorden van het front: N 15-20kt, toenemend naar 25kt.
Ten zuiden van het front 20 kt oostenwind maar flink luwend.
Vanaf zondag schuift dat front langzaam naar het zuiden.
Dat is goed nieuws, immers veel downwind en snelle wedstrijd.

Maar in de gaten te houden:

1) In de buurt van Hobart gekomen ligt dat front pal boven jullie hoofd. Op dat slingerende front willen enkele kerntjes van lage druk ontwikkelen en dat maakt het inschatten van de wind nogal lastig. Nu ziet het er naar uit dat je daar zwakke Z-wind zou hebben.

2) Er zit flink wat activiteit op dat front; vooral wat convectie (buie en neerslag betreft). Dus buie en onweer zijn zeker niet uit te sluiten. Zelfs een waterhoos kan ontwikkelen, immers het water is flink warm (versterkt door El Nino). Dus zeker een K-way'ken meepakken (of een paraplu?)."

De 'Goodie bag'

Er zijn 2 „Goodie Bags“ die de eigenaar van de boot krijgt, effe kijken wat deze bevat: Skippers Bag 1:

Deze is een Pure Blond Bag welke jammer genoeg niets met blondjes te maken heeft maar met een nieuw soort bier dat minder calorieen zou bevatten. Dit hebben ze speciaal gecreëerd omdat volgens de heren brouwers, zeilers een buikske beginnen te krijgen. Het is algemeen bekend dat 'rehydrateren' (beter bekend onder: 'The after-sail') na een race een belangrijk gedeelte is van elke wedstrijdzeiler. Alleen..., zit er geen Pure Blond bier in de zak.

Wat zit er wel in? 8 V’s, niet te verwarren met de gezondere groenten versie V8. „V“ is een energy drankje wat vergelijkbaar is met Red Bull. Verder vinden we 1 CD van, 1 movie Pass, 1 Fitness First pass (de boodschap is echt wel duidelijk naar de zeilwereld eh?), 1 pen en 1 flessen opener (85% van de bier flesjes hier hebben een draaistop).

Skippers Bag 2:

Bevat 1 Offshore magazine met alle info over de Sydney Hobart Race. 1 Fitness Magazine (en hop, daar heb je ze weer...), 3 x Gatorade, 1 bobijn touw, 1 potje multi vitaminen, 1 x recue tape, 12 x Blistex (lippen balsem), 12 chocolade repen en 2 Mount Gay Rum petjes.

Het record verbeteren?

De snelst ooit gevaren tijd naar Hobart staat op naam van Mari Cha III die toen als demo jacht mee deed. Mike sanderson vaarde MC III toen naar beneden op 1 dag, 18 uur, 27 minuten en 10 seconden. Het officiele record echter staat momenteel op naam van Bob Oatly met zijn Wild Oats XI.

Maar… er is iets wat jullie moeten weten vind ik. De delivery crew van Wild Oats XI vaarde vorig jaar de boot na de finish terug binnen de 24 uur!!! Het moest een beetje snel gaan omdat 'Boby' ook nog aan een andere race wilde deelnemen. Met de prijsuitreiking van de Sydney-Hobart Race versie 2008, wist men te zeggen dat Wild Oats XI ook die race gewonnen had.

Het is dus perfect mogelijk om met de juiste condities in het Guinness Book of Records terecht te komen.

Meer info: Sydney to Hobart Yacht Race
Foto: Rolex / Daniel Forster

Auteur:

 • Yan T.

  Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: