Grevelingen Wintercup december telde 157 boten

Grevelingen Wintercup december telde 157 botenHet is weliswaar fris zondag de 13e, maar wanneer je de druilerige, natte, Hollandse weken ervoor in ogenschouw neemt, dan is deze ochtend met volle zon en een 3 tot 4 beaufort een waar Caribisch paradijs. En dat was het ook echt, afgezien van de kerstmuts en het thermisch ondergoed. Een heleboel mensen en wat een hoop boten bijeen: maar liefst 157! Welke winterserie doet dat na?

Het palaver wordt dit keer gedaan door de Kerstman zelf en hij heeft nog wat last van knikkende knietjes van de vorige avond in Colijnsplaat. De ruime cirkel om hem heen is dan ook niet vanwege de warmte.

De organisatie heeft de zaken weer beter voor mekaar, want de ORC 1 tot en met 5 gaan - op veler verzoek - naar 'het Grote Water' ten zuidoosten van het eiland om daar niet minder dan drie windward-leeward banen te zeilen. Een genot voor de zeilers. De baan ligt er keurig in.

ORC 1 en 2 openen met een general recall. De tweede is goed en daar komt de X-35 van Martin Baas (Magic Marine) goed uit de blokken. J/122 Junique volgt en ook de X-35 The Untouchables heeft een redelijk start. Junique 'goes bang the corner' aan de linkerkant, The Untouchables kiest de vrijere wind aan de rechterkant. Duidelijk voordeel is niet zichtbaar bij de boventon: 1 Magic Marine, 2 Junique, 3 The Untouchables. Dit drietal zeilt weg van het veld. The Untouchables gaat op het ruime rak wat sneller dan de Magic Marine, maar de winst is op de finish uiteindelijk groot genoeg voor Martin Baas. Junique pakt de line honours en wordt tweede op handicap, The Untouchables derde.

De beste start voor Magic MarineDe beste start voor Magic MarineDe tweede heat begint ook al met een general. De tweede
gaat beter, waarbij de beste start alweer voor Magic Marine is. De wind is geruimd en de start bij de boot is sterk favoriet. Dit keer hebben de grote J's moeite om vooraan te komen en dat zal ze gaan opbreken. Hun rol wordt overgenomen door de X-119 Off Course en de Dehler 34SV Magic Marine. Verwarrend twee dezelfde namen? Wel voor u als lezer, niet voor de boten zelf ben ik bang. Het lukt Junique uiteindelijk toch om knap The Untouchables en Magic Marine voorbij te komen, maar op handicap te laat. Martin Baas pakt zijn tweede paaltje, de Dehler 34 wordt twee en The Untouchables - alweer - drie.

De laatste reeks van de dag breekt aan en ditmaal zonder general recall. The Untouchables is goed weg in het midden van de lijn. Zij ronden
de boventon als eerste en behouden hun voorsprong downwind. Op het tweede upwind rak breken ze - in plaats van te verdedigen - weg van de achtervolgende J's en Magic Marine om vrij te varen. Dat bleek geen goede beslissing. De boventon geeft de voorste plek aan Junique gevolgd door Magic Marine (X35) en dan The Untouchables.
Ook de gevaarlijke Argeonaut is deze heat (te) dicht bij. Zo finishen ze
ook, wat leidt tot een eerste plek van Argeonaut, een tweede van Martin Baas en een derde (alweer) voor The Untouchables.

Een overzicht van de uitslagen

Bij de ORC 1 en 2 is het titelverdediger Argeonaut die aan kop gaat, op de
voet gevolgd door X35 The Untouchables van Coen Wohrmann. De 36.7 Mrs. Cooper volgt op 19 punten en is nog verre van kansloos.

De 31.7's en de J80's bleven voor de deur starten voor drie windward leeward banen nadat de grote vloten toerboten zijn weggeschoten voor een rondje plas.

Bij de 31.7's maken Blauwe Knoop, Shark en nieuwkomer Big Time de dienst uit. De laatste race van de dag hebben de laatste twee een valse start die nogal doortikt in de tussenstand die op dit moment nog geen aftrek laat zien. Maar hier zijn de kaarten nog lang niet geschud, zoveel is duidelijk.

Bij de J/80's gaat het tussen Laura Vroon en kersvers Benelux kampioen Twan Hanse. Twan heeft een keer niet kunnen starten waardoor ook hier de tussenstand enigszins is vervuild. Wanneer we één aftrekwedstrijd meenemen is het verschil uiterst klein, en de volgende aftrek is voor Twan een 7e stek en voor Laura een 4. Dus ook hier kan nog veel gebeuren.

Bij de gecombineerde klasses ORC 3, 4 en 5 is het een Dufourgevecht tussen de 34 van Teamcontrol en Zeilmakerij.com. Waarbij de laatstgenoemde vooralsnog de betere kaarten heeft. De zelfgebouwde Overruled van Evert de Wit is nog net niet kansloos voor de zege, maar dient vanaf nu een verzameling paaltjes te beginnen om nog voor de beker in aanmerking te komen.

Meer info: Grevelingen Wintercup
Tekst: Mark Soetman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: