Christmas Race: Jonge talenten vechten mooie duels uit in Palamos

Christmas Race: Jonge talenten vechten mooie duels uit in PalamosVan 17 tot 22 december werd in Palamos (Noord Spanje, op 80 km van Barcelona) de ondertussen traditionele Christmas race gevaren. Deze klassieker van het Olympische Internationale circuit was toe aan haar 34ste editie. Zoals elk jaar zakten de betere zeilers uit alle koudere Europese landen af naar Palamos voor een laatste trainingsstage en voor de allerlaatste wedstrijd van het jaar. Er was een sterke delegatie uit Nederland aanwezig, terwijl enkel het 49er team uit België de Belgische eer moest proberen hoog te houden.

Terwijl het de dagen voor de wedstrijd nog mooi lenteweer was, kregen de deelnemers echt winters weer voorgeschoteld tijdens de wedstrijd: het kwik kwam nooit boven de 10°C. De wind liet zich van alle kanten zien. In het begin van de wedstrijd stond er een lichte oscillerende landwind, daarna werd een dag afgelast met 40 knopen wind en meer in de vlagen,en voor het einde van de wedstrijd kregen de zeilers een stevige bries en grote golven voorgeschoteld. Voor elks wat wils dus.

In de lichtere omstandigheden gingen Yannick Lefèbvre en Matthieu Janssens in de 49er goed van start. Met een 1-10 en 2 stonden ze na één dag aan de leiding in een sterk veld met de beste Duitse en goede Franse en Spaanse ploegen. De eerste reeks wonnen ze overtuigend, in de tweede reeks keerden ze terug na een individuele terug roep, en in reeks drie toonden ze aan dat de winst in de eerste reeks geen toeval was.

Na een dag uitwaaien in 40 knopen en meer ging de vloot weer aan de slag in medium windomstandigheden waarin vooral Nederlandse zeilers goed voor de dag kwamen. In de Laser Radial vaarden Michelle Broekhuizen en Claire Blom zich keurig in de top tien. Bij de 470 mannen hadden de Stevens (Lefevre en Krol) een zeer goede dag (3-4), en bij de vrouwen vaarden Nina Keijzer en Anneloes van der Veen constant rond een 5de plaats. In de 49er klasse deden de jonge Belgen het nog steeds goed, maar ze moesten echter wat terrein plaats geven en zakten van plaats 1 naar plaats 3.

Bij het ingaan van de medal race was het voor vele teams uit de Benelux mogelijk om nog op het podium te geraken: Steven Lefevre en Steven Krol stonden 3des, Yannick Lefèbvre en Matthieu Janssens stonden 4des ex aequo met nummer 3, en Claire Blom die sterk kwam opzetten de laatste dagen stond 2des. Allen hadden nog uitzicht op een podium plaats als ze goed presteerden in de laatste allesbeslissende Medal Race.

Claire Blom won de Medal Race in de Laser Radial klasse en werd knap tweedes overall.In de 470 klasse werden Nina Keijzer en Anneloes van de Veen 4des, de Stevens werden 6des en eindigden uiteindelijk ook als tweedes bij de mannen. Het Manta Sailing Team ging na een onfortuinlijke zwempartij pas als 8ste over de streep, terwijl zij in de kopgroep lagen na de start, ze werden hierdoor nog zesdes. Al deze teams kijken terug op een goede week die vooral gebruikt wordt om het seizoen 2010 voor te bereiden.

Voor alle resultaten verwijs ik naar de website van de Christmas Race: www.christmasrace.org

Zie ook
www.mantasailing.be
www.teamsteven.com
voor gedetailleerdere verslagen.
Tekst: Matthieu Janssens

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: