Een zeilaccommodatie om U tegen te zeggen

  • Author: Ice
    Date: di, 08/12/2009 - 12:18

Een zeilaccommodatie om U tegen te zeggenHet voorbije weekend werd in Calais een seminarie inclusief een praktijkgedeelte voor Optimist teamwedstrijden georganiseerd. Hetgeen wat bijzonder opviel was de voortreffelijke nieuwe accommodatie voor de zeilers en instructeurs, betaald door de Europese gemeenschap. Er staat een gebouw met acht klaslokalen voorzien van beamers, projectieschermen en kunnen met modules in verbinding gebracht worden met elkaar.

Tevens acht kleedlokalen, acht douches, een droogkamer met vloerverwarming en een afzuigsysteem. Een grote batterij zonnepanelen verzorgt de elektriciteit. Ook is er een slaapgelegenheid met douches voor honderd cursisten met een bijhorende keuken en eetzaal.

Een ruime bar, zonder biertap weliswaar, ontbreekt ook niet.

In de inkomhal staat een statig bord met blauwe achtergrond en veel in een cirkel geplaatste gele sterretjes. Het is duidelijk dat het met geld van de Europese gemeenschap is gerealiseerd. Hopelijk heeft onze Vlaamse minister van sport Philippe Muyters een Google alert ingesteld op zijn naam, het kan hem alleen maar op ideeën brengen, niet?

En buiten

Staat een zeer ruime loods waar optimisten en lasers binnen opgetuigd kunnen blijven staan. Een slibway die qua breedte een toplocatie waardig is en tevens een groot stuk terrein waar men de zwaardboten kan parkeren. En voor de diefstalpreventie is alles zoals men dat in Frankrijk kan verwachten afgezet met grote hekken voorzien van een alarm.

Wanneer er geen wind is om te zeilen is er een ruime looppiste op het terrein en een fitnesszaal. Goede fietswegen zijn te vinden direct buiten de hekken.

Het zeiloppervlak is klein, maar toch uitermate geschikt voor dit type scholing. De put is ontstaan uit grindwinning voor de kanaaltunnel. De plas zal in de toekomst worden vergroot.

Het seminarie

We vergeten bijna te vertellen hoe we tot dit bericht zijn gekomen. Heel simpel, Joep Straus een trouwe bron van ClubRacer was daar aanwezig en had zoveel lof over deze entourage dat ik het zonde zou vinden wanneer dit niet gemeld zou worden.

De organisatie van het seminarie voor teamzeilen was in handen van La Ligue Nord Pas de Calais, La POP (Promotion OPtimist) en de Federation Française de Voile. In samenwerking met het Team van Go-Sail, van Andre Wilmet uit België.

Veel aandacht werd in de theorie besteed aan de regels en de tactiek van het teamzeilen. Het gebruik van de regels op het water is vergelijkbaar met die van matchracen, dat ook een Olympische discipline is. In Frankrijk vind men dat de jeugdige zeilers daarvoor moeten opgeleid worden. Een Franse Int. Umpire deed een teamzeilen tactiek presentatie in de avond.

Joep Straus sluit af met: “Het weekend was zeer geslaagd en is voor herhaling vatbaar, volgend jaar zijn we er weer bij”.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: