IJzige eerste IJspegel in 2009

IJspegelHet is 1 februari 2009, 56 jaar na de watersnood in Zeeland. Buiten is het -1 graden en er staat een windje 4 uit het O-NO. Een ijslaag bedekt de sloten in Nederland. Op het IJsselmeer en op veel plaatsen in Zeeland liggen de boten ingevroren. De Albatros vaart tussen sneeuwvlokken door naar buiten en gaat 1,8 nm ten noorden van de haveningang voor anker De eerste IJspegel van 2009 staat voor de deur. Door de lage temperaturen en verwachting van een toenemende wind wordt er deze dag maar 1 wedstrijd gevaren. Echter een wedstrijd met een langer kruisrak en meer rondes dan gewoonlijk. Een wedstrijd die ongeveer twee uur zal moeten gaan duren.

De wind is al wat toegenomen, schuimkoppen lichten op bij een schraal door komend zonnetje. De boeienboot onder leiding van Hans van Duin heeft het zwaar. Meer onder water dan er boven klaren zij echter hun klus. De boeien worden snel en professioneel op hun plek gelegd. Om 11 uur start de eerste groep weg. Er wordt hard gewerkt, maar het is toch vooral overleven geblazen.

Grace O Malley meldt een binnenbrandje in de motor dat gelukkig is geblust en vaart mee met de tweede groep. Deze starten om 11.05 uur. De Bolocan zit bovenop de lijn en gaat te vroeg. De rest komt daar achteraan. De IJsvogel denkt te kunnen dippen, creëert een redelijk penibele situatie en moet dus mee omhoog om aanvaringen te voorkomen. Ook zij krijgen een X vlag aan hun broek. Bolocan start reglementair weg. IJsvogel heeft meer problemen en ligt stil op de startlijn terwijl de anderen al voortsnellen naar de bovenboei.

Lucifer meldt dat zij problemen heeft met het grootzeil en keert terug naar de haven. Op de Albatros is het flink koud. De zeegang is aanmerkelijk en we rollen behoorlijk achter het anker. Gelukkig krijgen we ook dit jaar weer heerlijke gebakken eitjes voorgeschoteld in een aangenaam warme kombuis. Ondertussen komen de eersten al weer naar beneden. We zien dapperen met spi en we zien dapperen zonder spi. Voor ons oog verschijnen veel fladderende spinakers, zandlopers, chinese gijpen, stormrondjes, bij de beneden boei doorschietende boten. Het is een zware dag voor de zeilers. De kou eist zijn tol. Bewegingen worden langzamer. Manoeuvres duren langer. Vingers verkleumen. Maar het schouwspel is de moeite waard. De wind is gemiddeld boven de 20 knopen met stoten tot 28 knopen. Op de Albatros zijn we blij dat we maar 1 wedstrijd hebben gepland.

De IJsvogel meldt problemen te hebben met roer en aandrijving en vraagt assistentie. De Kitty Rosmalen van de KNRM wordt opgeroepen. De verkeersleiding vraagt de IJsvogel buiten de pieren te blijven vanwege een zeer lage waterstand in de haven. De IJsvogel kan echter niet door de wind en moet de haven inzeilen. Gelukkig is de Kitty Rosmalen dan present en neemt de IJsvogel resoluut langszij om haar daarna veilig in de haven van Scheveningen af te meren.

IJzige conditiesIJzige conditiesDe Rosetta zien we met spi en genua in elkaar gedraaid voorbij stuiven, daarmee haar goede positie in het veld verspelend. Hoewel ze nog een rondje moesten varen hebben we ze niet meer teruggezien. De Hot Flash gaat met spi en al plat, herstelt zich, maar trekt de spi daarna als sleepanker achter zich aan. Het kost enorme inspanning om alles weer in orde te krijgen, waarna ook zij besluiten dat het genoeg is geweest en voor de veilige haven kiezen.

Anderen gaan echter door. Achterin het veld zitten de Day en de Moshulu. Zij stekkeren voort. De Beluga komt als eerste finishen. Spuitend gaat zij langs en er klinkt gejuich uit vele kelen als ze over de lijn gaat. Zo volgen velen, vrolijk zwaaiend naar de Albatros als de lijn wordt gepasseerd. Blij zwaaien wij terug. Een hele klus is geklaard. Aan kou en wind is weerstand geboden. Door een ieder zijn prestaties geleverd.

Tijdens de prijsuitreiking krijgt de Day de aanmoedigingsprijs, wint de Daikin in zijn klasse en blijkt inderdaad de Beluga eerste te zijn geworden in groep 2. In RaaR heerst onder de deelnemers en comité een euforische sfeer. Onder het genot van een drankje worden de wangen nog roder, komen al gauw de tongen los en worden de sterke verhalen steeds mooier. Een bijzondere IJspegel zit er weer op.

Aly Anink-van Driel

Info en foto's: wwww.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: