Vendée Globe: Michel Desjoyeaux wint voor de 2e keer

Michel Desjoyeaux heeft om 16u11’08” lokale tijd de finishlijn aan de vuurtoren van Barges te Sables d’Olonne overschreden en daarmee de prestigieuze Vendée Globe voor de 2e maal op zijn naam geschreven. Bij zijn eerste deelname in 2001 finishte hij ruim 1 dag voor jonkie Ellen MacArthur. Hij is de eerste zeiler die erin slaagt deze Mount Everest van de zeilsport 2 keer te winnen en dat op 2 deelnames. De Franse solozeiler zet zijn prachtprestatie nog eens extra in de verf met een nieuwe recordtijd van 84 dagen 03 uren 09 minuten en 08 seconden.

In de nacht van 10 november zag het er nochtans allemaal niet zo goed uit. Desjoyeaux moest rechtsomkeer maken omdat aan boord van zijn Foncia een waterballasttank lekte en op die manier problemen in het elektriciteitsnet veroorzaakte. Na een Formule 1 pitstop hernam hij maandagmorgen 11 november de koers. Niet alleen herstartte hij met een achterstand van 360 zeemijlen op de leiders, waaronder ene Roland Jourdain. Hij vertrok ook nog eens in een weersysteem met weinig winddruk en zag in eerste instantie zijn achterstand nog groeien tot 671 zeemijlen.

Le Professeur aan zijn bureauLe Professeur aan zijn bureauMaar ‘le Professeur’ bleef kalm, wist dat de weg nog ontzettend lang was en er nog heel veel kon gebeuren. En er gebeurde nog heel veel. Op 1 januari, na 52 dagen koers, was de vloot reeds gehalveerd! Ondertussen was Desjoyeaux wel al komen aansluiten bij de kopgroep van 10 en lag hij rond Sinterklaas dag op slechts 100 zeemijlen van de leider, Sébastien Josse met BT. Foncia was ‘back in business’. En Mich geeft plankgas. Halfweg december blijft hij slechts 2,1 zeemijl onder het 24-uurrecord van Alex Thomson en klokt een gemiddelde snelheid van 19,4 knopen.

De leider op dat moment, Mike Golding, verliest dan zijn mast en zo komt Desjoyeaux op 16 december aan de leiding van de Vendée Globe. Hij zou ze niet meer afstaan. Met alleen nog Sébastien Josse, Roland Jourdain en Jean Le Cam in zijn kielzog passeert hij op 17 december de 2e grote kaap in deze omzeiling van onze blauwe planeet, Kaap Leeuwin. Ze kunnen aan de echte hel van het zuiden beginnen.

Dit was ook meteen het sein voor de leider om het gaspedaal op zijn Bruce Farr Yacht Design in te drukken. Hij laat een topsnelheid van 32,37 knopen optekenen! Alleen Roland Jourdain kan dan nog aanklampen. Vroeg in de morgen op 5 januari passeert Desjoyeaux met 10 uren voorsprong op Jourdain de legendarische Kaap Hoorn. In vergelijking met 2004 is hij slechts ruim 2 uurtjes sneller dan Jean Le Cam, die toen wel 1’160 zeemijlen minder had afgelegd.

Foncia onder stoomFoncia onder stoomNa een moeilijke omzeiling van het hoog van Saint-Hélène, geeft hij ter hoogte van de Argentijnse kust Foncia nog eens de sporen. Zijn voorsprong van ruim 100 zeemijlen op Jourdain worden ruim 400 zeemijlen. Op 20 januari overschrijdt hij de evenaar. Bij het verlaten van de Doldrums lijkt de buit binnen. Als enkele dagen later dan nog eens blijkt dat zijn naaste concurrent zonder kiel de wedstrijd moet verderzetten is alle druk verdwenen. Alhoewel één verdwaalde container op zee genoeg is om alle zekerheden aan diggelen te slaan.

Na 47 dagen onafgebroken aan de leiding te hebben gevaren houdt de 43-jarige Fransman in Sables d’Olonne 1’350 zeemijlen voorsprong op Roland Jourdain. Bilou probeert zonder kiel alsnog Sables d’Olonne te bereiken. Met de ballasttanks volledig vol, minimum zeiloppervlak en een gunstige meteo hoopt hij vooral dat hij geen halve wind moet gaan zeilen. Als hij al aan slapen toe komt, dan is dat met de deur vergrendeld en met zijn overlevingspak aan. “Het enige wat telt is dat ik mét mijn schip aankom!”

Een palmares om u tegen te zeggen:
- winnaar van de Transat Ag2r (samen met Jacques Caraës) in 1992
- drievoudig winnaar in de Solitaire du Figaro in 1992, 1998 en 2007
- winnaar van de Vendée Globe in 2000-2001
- winnaar van de Route du Rhum in 2002
- 2e in het Championnat Orma Multicocques in 2003 en 2004
- winnaar van de Transat in 2004
- winnaar de Transat Jacques Vabre (samen met Manu Le Borgne) in 2007
- 3e in de Transat B to B in 2007

De eerste beelden van de zegevierende Michel Desjoyeaux op zowat 55 zeemijlen van de finish zie je hier.

www.vendeeglobe.org
www.teamfoncia.com
Foto’s: Jean-Marie Hauw/Marine Nationale/Vendée Globe – Yvan Zedda/Team Foncia

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: